Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Spouwmuurisolatie

Met slecht geïsoleerde muren kan tot wel 25% van de warmte in uw woning verloren gaan.  Door te investeren in een goede spouwmuurisolatie, bespaart u meer op uw energiefactuur, geniet u van meer comfort en bent u beter geïsoleerd tegen koude, warmte én geluid. U geniet dus van meer comfort: lekker warm in de winter, langer fris in de zomer.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is de isolatie die tussen de binnen- en buitenmuur van uw woning wordt geplaatst. Deze anders lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt de spouwmuur genoemd. Wanneer deze ruimte niet is geïsoleerd, zal heel wat warmte in uw woning verloren gaan en zal u ook meer geluidsoverlast van buitenaf hebben.

Heb ik een spouwmuur?

De kans dat uw woning een spouwmuur heeft is redelijk groot, aangezien de meeste woningen die na 1920 zijn gebouwd meestal wel over een spouwmuur beschikken. Om toch zeker te weten of uw woning wel degelijk een spouwmuur heeft, kan u dit op verschillende manieren nagaan:

 • Grondplan/ bouwplannen van uw woning: als u op het plan een open ruimte ziet staan tussen de binnen- en buitenmuur, is de kans groot dat u een spouwmuur heeft.
 • Dikte van de muren: bij muren die dikker zijn dan 25 centimeter aan de deuren of ramen, heeft uw woning hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur.
 • Bouwjaar: woningen die voor 1920 werden gebouwd, beschikken gewoonlijk niet over een spouwmuur. Huizen die tussen 1920 en 1975 werden gebouwd hebben vaak een niet-geïsoleerde spouwmuur. Werd uw woning na 1975 gebouwd? Dan is uw spouwmuur waarschijnlijk al wel geïsoleerd.

Spouwmuur isoleren

De spouwmuur bij een bestaande woning kan snel en eenvoudig worden geïsoleerd. In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes gemaakt waardoor het isolatiemateriaal wordt gespoten of geblazen. Achteraf zorgen we dat deze gaatjes netjes worden dichtgemaakt in dezelfde kleur als uw voegen. Uw spouwmuur kan dus al in één dag worden geïsoleerd en u ziet hier achteraf helemaal niets van.

Ook bij nieuwbouwprojecten kan de spouwmuur snel en eenvoudig worden geïsoleerd. Bij deze projecten  isoleren we de spouwmuur onmiddellijk bij de opbouw van de muren.

Soorten spouwmuurisolatie

Voor de isolatie van uw spouw bestaan er verschillende isolatiematerialen. De meest gebruikte materialen zijn:

 • Glaswol: wordt in de spouw geblazen in de vorm van vlokken. Glaswol is een duurzaam en vochtbestendig materiaal dat zowel thermisch als akoestisch isolerend werkt. Het is tevens ook het populairste en een van de goedkoopste materialen om als spouwisolatie te gebruiken.
 • EPS-parels: worden gemaakt van polystyreen en worden net zoals glaswol in de gevel geblazen. Het materiaal is vochtbestendig en biedt een goede isolatiewaarde voor een relatief lage prijs.
 • Purschuim: wordt als een vloeistof in de spouw gespoten, waarna het isolatiemateriaal zal uitzetten en uitharden. Purschuim biedt de beste isolatiewaarde en thermische isolatie en is bijgevolg ook duurder dan de andere twee materialen.

Bij Telcom adviseren we u graag over welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor de spouwmuur van uw woning. Bij de keuze van het materiaal houden we rekening met verschillende factoren, zoals de dikte van uw spouw, de grootte van de voegen van uw buitenmuur, het doel van de isolatie en uw budget.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

 • Uitstekende isolatie voor ieder seizoen
 • Rendabele investering met een gegarandeerde terugverdientijd van minder dan 5 jaar
 • Besparing van tot wel 25% op uw energiefactuur
 • Een milieuvriendelijke oplossing door lagere verwarmingskosten
 • Een betere energieprestatie en dus stijging in waarde van uw woning
 • Gezondere woning door betere vochtbestendigheid
 • Minder geluidsoverlast door een akoestische isolerende werking

Uw spouwmuur laten isoleren?

Is de spouwmuur van uw bestaande of nieuwbouwwoning nog niet geïsoleerd? Dan helpen we u graag verder. Aangezien een spouwmuur isoleren echt vakwerk is, kunt u hiervoor best een expert inschakelen. Onze isolatiespecialisten starten met een goede inspectie vooraf, zodat we zeker weten dat we uw spouwmuur op de juiste manier kunnen isoleren. Daarna gaan we over tot de uitvoering.

Wilt u meer info hierover ontvangen? Dan kan u vrijblijvend een gratis offerte aanvragen op maat van uw woning en wensen.

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Wat is de kostprijs van spouwmuurisolatie?

De prijs van de spouwmuurisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals woningtype, geveloppervlakte en isolatiemateriaal, maar ook van specifieke kosten zoals machine- en arbeidskosten. Daarom bezorgen we een vrijblijvende en gratis offerte op maat zodat u exact weet wat u kan verwachten.

U kan deze offerte eenvoudig aanvragen via onze offertepagina.

Bestaan er premies of subsidies voor spouwmuurisolatie?

Ja, u ontvangt een premie van de netbeheerder wanneer u een spouwmuur laat isoleren door een aannemer en aan enkele andere voorwaarden voldoet. Deze premie bedraagt 5 euro per m² geïsoleerde oppervlakte.

Kan ik zelf mijn spouwmuur isoleren?

Aangezien er bij het isoleren van een spouwmuur heel wat komt kijken, adviseren we om uw spouw enkel te laten isoleren door een ervaren vakman. Zo bent u er zeker van dat zodat er geen problemen achteraf ontstaan. De kosten van spouwmuurisolatie wegen namelijk niet op tegen de kosten voor het herstellen van uw gevel wanneer u verkeerd heeft geïsoleerd.

Ontstaan er vochtproblemen na spouwmuurisolatie?

Nee, het is een fabeltje dat spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaakt. Het is wel zo dat uw gevel en spouwmuur aan enkele voorwaarden moeten voldoen:

 • De breedte van uw spouwmuur is minimum 5 cm
 • Uw spouwmuur is niet vervuild door cementresten of -baarden
 • Uw gevel is in goede staat en de bekleding is dampopen

Wanneer uw woning niet aan deze voorwaarden voldoet en u laat uw spouwmuur toch isoleren kunnen er problemen voordoen. Vooraleer we uw spouwmuur gaan isoleren, onderzoeken onze vakmannen altijd of uw spouw geschikt is voor isolatie.

Wat zijn alternatieven voor spouwmuurisolatie?

Als uw woning geen spouwmuur heeft of uw spouwmuur voldoet niet aan de voorwaarden, bestaan er nog enkele andere manieren om uw buitenmuren te na-isoleren. U kan ook kiezen voor een ander type isolatie, zoals dak-, zolder- of vloerisolatieContacteer ons voor de mogelijkheden.

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van isolatie