Wat is spouwmuurisolatie?
Woningen die na 1920 werden gebouwd, beschikken over een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze lege ruimte wordt spouwmuur genoemd. Wanneer deze lege ruimte niet is geïsoleerd, gaat er heel wat warmte in uw huis verloren. Bij spouwmuurisolatie wordt deze lege ruimte dus opgevuld met isolatiemateriaal.
Huizen die na 1975 werden woningen beschikken vaak al over een geïsoleerde spouwmuur.
Heb ik een spouwmuur?
Voordat uw spouwmuur wordt geïsoleerd, moet u natuurlijk weten of uw woning een spouwmuur heeft. Er bestaan gelukkig verschillende manieren waarop u dit kan achterhalen:
- Grondplan/ bouwplannen van uw woning: als u een open ruimte ziet staan tussen de binnen- en buitenmuur, is de kans groot dat u een spouwmuur heeft.
- Dikte van de muren: bij muren die dikker zijn dan 25 centimeter aan de deuren of ramen, heeft u waarschijnlijk een spouwmuur.
- Bouwjaar: woningen die voor 1920 werden gebouwd, beschikken gewoonlijk niet over een spouwmuur. Huizen die tussen 1920 en 1975 werden gebouwd hebben vaak een niet-geïsoleerde spouwmuur. Werd uw woning na 1975 gebouwd? Dan is uw spouwmuur waarschijnlijk al geïsoleerd.
Hoe wordt de spouwmuur geïsoleerd?
De spouwmuur bij een bestaande woning kan snel en eenvoudig worden geïsoleerd. In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes gemaakt waardoor het isolatiemateriaal wordt gespoten of geblazen. Achteraf zorgen we dat deze gaatjes netjes worden dichtgemaakt in dezelfde kleur als uw voegen. Uw spouwmuur kan dus al in één dag worden geïsoleerd en u ziet hier achteraf helemaal niets van.
Bij nieuwbouw wordt de spouwmuur onmiddellijk geïsoleerd bij de opbouw van de muren.
Soorten spouwmuurisolatie
Voor de isolatie van uw spouw bestaan er verschillende isolatiematerialen. De meest gebruikte materialen zijn:
- Glaswol: wordt in de spouw geblazen in de vorm van vlokken. Het is een duurzaam en vochtbestendig materiaal dat zowel thermisch als akoestisch isolerend werkt.
- EPS-parels: worden gemaakt van polystyreen en worden net zoals glaswol in de gevel geblazen. Het materiaal is vochtbestendig en biedt een goede isolatiewaarde voor een relatief lage prijs.
- PUR schuim: wordt als een vloeistof in de spouw gespoten. Daarna zal het isolatiemateriaal uitzetten en uitharden. PUR schuim biedt de beste isolatiewaarde en thermische isolatie, maar is wel duurder in vergelijking met de andere twee materialen.
Welk type isolatiemateriaal wordt gekozen is afhankelijk van de dikte van uw spouw, de grootte van de voegen, het doel van de isolatie en uw budget. We adviseren u graag over welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor uw spouwmuur.
Wat zijn de voordelen?
- Uw woning voelt lekker warm in de winter en koeler in de zomer
- U kan tot wel 25% besparen op uw energiefactuur
- Het is beter voor het milieu, omdat u minder moet stoken
- De waarde van uw woning stijgt
- Uw woning wordt minder vochtig, wat beter is voor uw gezondheid
- Wegens de akoestisch isolerende werking ervaart u minder geluidsoverlast
Uw spouwmuur laten isoleren?
Is de spouw tussen uw binnen- en buitenmuren nog niet geïsoleerd? Dan helpen we u graag verder. Aangezien een spouwmuur isoleren echt vakwerk is, kunt u hiervoor best een expert inschakelen. Onze isolatiespecialisten starten met een goede inspectie vooraf, zodat we zeker weten dat we uw spouwmuur op de juiste manier kunnen isoleren. Daarna gaan we over tot de uitvoering.
Wilt u meer info hierover ontvangen? We bezorgen u graag een gratis offerte op maat van uw situatie.