Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Laadpalen

Elektrische voertuigen zijn booming. Auto’s, motors en fietsen aangedreven door elektriciteit verschijnen steeds meer op onze wegen en fietspaden. Toch blijven laadpalen voor deze voertuigen van de toekomst soms nog achterwege in het straat- en thuisbeeld. Daar brengen we bij Telcom verandering in.

We zijn dan ook niet verlegen om te zeggen dat we de regionale pioniers op vlak van elektrische laadpalen zijn. We installeerden al in 2011 het eerste oplaadpunt in de Kempen, bij Voka. Sindsdien plaatsten we nog veel meer laadpalen in opdracht van gemeentes, organisaties, bedrijven en particulieren.

Heb je interesse om een laadpaal te laten installeren? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onderstaande knop.

Is een laadpaal de moeite waard? Enkele voordelen op een rijtje

Eerst en vooral geven we u al snel een antwoord op de belangrijkste vraag: is een laadpaal installeren in de eerste plaats wel de moeite waard? Wel, een laadpaal biedt u thuis of op uw bedrijf wel degelijk heel wat voordelen:

 • Geen risico meer op oververhitting of versleten stopcontacten
 • Altijd efficiënt opladen wanneer u maar wil
 • Minder afhankelijk van drukke, publieke laadpalen en oplaadpunten.
 • Dubbel zo snel opladen dan met een stopcontact
 • Twee tot vier keer goedkoper opladen dan met publieke laadpalen
 • Opladen met eigen zonnepanelen en zonne-energie om nog extra te besparen en meer zelfvoorzienend zijn
 • Rendabele en duurzame investering op lange termijn

Soorten laadpalen

U weet nu dat een laadpaal installeren dus zeker de moeite waard is. Maar uit welke soorten laadpalen en kenmerken kan u kiezen?

Er zijn verschillende manieren om uw elektrische wagen op te laden: via een stopcontact of via een laadpaal thuis, op uw bedrijf of publiekelijk. Wanneer u met een elektrische wagen rijdt, is het aangeraden om deze via een laadpaal op te laden. Stopcontacten zijn namelijk niet ontworpen om regelmatig en langdurig zo’n hoge stroom te leveren. Bovendien moet u rekenen op een oplaadtijd van zo’n 10 uur.  Met een laadpaal kan u deze oplaadtijd aanzienlijk verlagen.

 • Vermogen: 1-fasige of 3-fasige laadpaal. De 1-fasige laadpaal  (230V – 400V) is geschikt voor normaalsnel laden (3,7kW – 7,4 kW) en is bedoeld voor particulieren en thuisgebruik. De 3-fasige laadpaal (400V + N)  is geschikt voor halfsnel laden (11kW – 22kW ) en snel laden (43kW) en wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven.
 • Functionaliteiten: gewone laadpaal of slimme laadpaal. De gewone laadpaal is enkel verbonden met uw voertuig. Deze laadt uw voertuig op wanneer de stekker wordt aangesloten en stopt met laden als de stekker wordt losgekoppeld. De slimme laadpaal heeft daarbovenop nog heel wat extra functionaliteiten
  • Op afstand bedienen
  • Stemt het elektriciteitsgebruik en de maximale capaciteit af op de rest van uw woning en overmatig gebruik
  • Kan werken met gezichts- en gebarenherkenning
 • Montage: laadpaal of laadstation tegen de muur
 • Andere kenmerken: vaste of losse laadkabel, enkele of dubbele lader, …

Thuis of op kantoor een laadpaal installeren

Laadpaal voor thuis

Als u thuis een laadpaal wil plaatsen, is een 1-fasige laadpaal aangeraden om normaalsnel te laden. Deze laadpaal heeft een gemiddelde laadtijd tussen de 3 en 6 uur, afhankelijk van de laadpaal zelf, het voertuig en het overige stroomgebruik in uw woning op het moment dat uw voertuig oplaadt.

Door te investeren in een laadpaal, kan u uw laadtijd halveren als u nog normale stopcontacten gebruikt, waarmee de gemiddelde laadtijd ongeveer 10u bedraagt. Daarnaast zijn normale stopcontacten eigenlijk ook niet geschikt om regelmatig en langdurig elektriciteit aan de benodigde hoge spanning te leveren.

Let wel: vraag alvorens u een laadpaal plaatst aan uw elektriciteitsnetbeheerder op welk net uw woning is aangesloten. In België zijn namelijk 2 soorten netten (3.400V en 3.230V). Als uw woning op het 3.230V-net is aangesloten, heeft u een aangepaste laadpaal nodig aangezien sommige elektrische voertuigen niet laden aan stopcontacten op deze spanning.

Laadpaal voor bedrijven

Als u voor uw bedrijf een laadpaal of laadpalen wil plaatsen, is een 3-fasige laadpaal aangeraden om halfsnel te laden. Met deze laadpaal ligt de gemiddelde laadtijd tussen de 1 en 2 uur. Aangezien dit soort laadpaal meer vermogen heeft en sneller kan opladen, liggen de aankoopkosten hiervoor uiteraard hoger dan voor een 1-fasige laadpaal. Ook kunnen voor een 3-fasige laadpaal extra werken nodig zijn, zoals het aanleggen van een nuldraad, waardoor ook de installatiekosten hoger kunnen zijn.

Daarnaast kan u voor een laadpaal voor uw bedrijf kiezen voor een 3-fasige laadpaal om snel te laden. Dit soort laadpaal heeft de snelste laadtijd, waarmee u uw voertuig gemiddeld in minder dan een uur (± 50 minuten) volledig kan opladen. Let wel: deze snel-laadpalen zijn eigenlijk aangeraden/voorbestemd voor publieke laadpalen en vragen ook de grootste aankoop- en werkkosten.

Nog extra interessante informatie:

 • Als bedrijf is het niet mogelijk om een subsidie te ontvangen voor een laadpaal, maar is de aankoop en installatie wel 100% aftrekbaar.
 • Voor de installatie van een laadpaal op de parking van uw bedrijf hebt u geen stedenbouwkundige vergunning of milieuvergunning nodig

Een laadpaal laten installeren?

Wilt u een laadpaal thuis of op uw bedrijf laten installeren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze experts adviseren u over informatie als technische kenmerken, installatievoorwaarden en een optimale configuratie voor uw woning en uw voertuig(en). Onze vakmannen zorgen daarna voor een efficiënte installatie en optimale werking van uw nieuwe laadpaal. Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over laadpalen

Welke laadpaal heb ik nodig?

Welke laadpaal u nodig heeft is afhankelijk van het type en het merk van uw auto. Contacteer ons gerust voor aangepast laadpaaladvies.

Hoeveel kost een laadpaal?

Investering

De kostprijs voor een laadpaal installatie bij uw thuis of op het werk is afhankelijk van factoren zoals het type, de laadcapaciteit, de locatie, etc. Daarnaast moet u ook rekening houden met een verplichte keuring en installatiekosten. Deze laatste zijn afhankelijk van specifieke factoren, zoals de locatie in uw woning/bedrijf en (eventuele) aanpassingen voor de installatie.

Bij de bovengenoemde kosten komen nog de periodieke kosten voor het abonnement van uw laadkaart. Net zoals u deze al gebruikt om aan publieke laadpalen op te laden, zal u uw laadkaart ook thuis moeten gebruiken om uw laadpaal te activeren. Deze periodieke kosten zijn echter redelijk laag en bedragen, ongeacht het merk, gemiddeld minder dan €10 per maand.

Besparing

Investeren in een laadpaal is ook besparen met een laadpaal. Zo kan u tot wel 4x goedkoper opladen met een eigen laadpaal dan met een publieke laadpaal. U laadt dan gewoon aan uw eigen energietarief op en betaalt geen hogere kosten die voor publieke laadpalen gebruikelijk zijn.

Daarnaast spaart u jaarlijks ook honderden euro’s uit op traditionele tankbeurten. De gemiddelde oplaadkosten met een eigen laadpaal bedragen ongeveer €750 per jaar, terwijl u aan diesel of benzine voertuig gemakkelijk meer dan €1.100 op jaarbasis kwijt zou zijn. Op langere termijn haalt u hier dus gegarandeerd uw kosten en meer uit.

Voor concrete prijzen kan u eenvoudig een offerte aanvragen of vrijblijvend contact opnemen met een van onze adviseurs. We bezorgen u dan een prijs op maat van uw specifieke situatie.

Offerte aanvragen

Bestaan er subsidies of premies voor de installatie van laadpalen?

Er bestaan helaas nog geen subsidies voor laadpalen thuis. Voor bedrijven is de aankoop en installatie van laadpalen wel 100% aftrekbaar.

Hoe ziet een thuislaadpaal eruit?

Laadpalen voor thuis bestaan in verschillende vormen. Naast de klassieke modellen waarbij de lader op een paal staat, bestaan er thuisladers die aan de muur bevestigd kunnen worden.

Wat is de oplaadtijd?

Met een laadpaal is uw elektrische wagen binnen de vier tot zes uur opgeladen. Wanneer u uw auto via het stopcontact oplaadt, bedraagt de laadtijd gemiddeld 10 uur.

Hoeveel kost het opladen van mijn auto?

Een elektrische wagen thuis opladen kost gemiddeld € 3,8 tot € 4,6 per 100 km. Uw energiefactuur zal dus stijgen, maar u komt nog steeds goedkoper uit dan wanneer u op fossiele brandstoffen zou rijden.

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van slimme energie