Fiscale voordelen & wetgeving voor laadpalen

Ontdek hieronder de belangrijkste informatie omtrent de fiscale voordelen en wetgeving voor de plaatsing van een laadpaal.

Telcom-laadpalen-jdw-104

Laatst geüpdatet; 24 mei 2022

Welke fiscalen voordelen geniet ik als ik een laadpaal plaats voor mijn bedrijf?

Investeringsaftrek voor besloten laadpalen

Als zelfstandige, vrij beroeper of kleine kmo geniet u een investeringstrek van 25% als u voor het einde van 2022 een besloten laadpaal plaatst. Plaatst u een laadpaal/laadpalen voor koolstofemissievrije vrachtwagens, dan geniet u zelfs een verhoogde investeringsaftrek van 35%.

Verhoogde kostenaftrek voor publieke laadpalen

Plaatst u voor het einde van 2022 een publieke laadpaal/laadpalen voor uw eenmanszaak of vennootschap, dan geniet u een verhoogde kostenaftrek van 200%. 

Plaatst u een publieke laadpaal/laadpalen tussen 1 januari 2023 en 1 september 2024, dan geniet u een kostenaftrek van 150%.

Om de verhoogde kostenaftrek voor publieke laadpalen te genieten, moeten uw laadpalen aan verschillende voorwaarden voldoen. Meer informatie over deze voorwaarden vindt u terug op de website van VLAIO.

Ecologiepremie +

De Ecologiepremie + is een premie die wordt toegekend aan bedrijven die investeren in het Vlaamse gewest.

U komt in aanmerking voor deze premie als u een laadstation plaatst;

  • met intelligente snelladers (vermogen van minimum 50kW per laadpaal);
  • en dat gebruikt maak van groene stroom.

Het percentage van de premie hangt af van de grootte van uw onderneming. Bent u een kmo, dan kan u een premie van 30% ontvangen op de kosten van de essentiële onderdelen van uw laadstation. Ben u een grote onderneming, dan kan u rekenen op een premie van 15%. 

Voor de premie geldt trouwens geen voorwaarde op vlak van toegankelijkheid van de laadpalen. U komt dus sowieso in aanmerking voor de premie als uw laadstation aan de bovenvermelde voorwaarden voldoet, ongeacht of uw laadpalen besloten of publiek zijn.

Mag ik zomaar een laadpaal plaatsen?

Bent u eigenaar van de grond van uw bedrijfsgebouw(en), dan kan u zonder vergunningen of beperkingen een laadpaal/laadpalen plaatsen.

Wilt u een laadpaal/laadpalen plaatsen op gemeentegrond, dan moet u een vergunning aanvragen en moet u - mits uitzondering - een publieke laadpaal/laadpalen plaatsen.

Meldingsplicht laadpalen

Als u een laadpaal plaatst, moet u deze verplicht aanmelden bij Fluvius. Deze meldingsplicht geldt voor zowel particulieren als bedrijven en voor alle laadpalen (besloten laadpalen en (semi)publieke laadpalen).

Kan ik ook een premie krijgen voor mijn laadpaal?

Voor de aankoop en plaatsing van laadpaal zijn GEEN premies beschikbaar.

Meer informatie

Meer informatie alle fiscale voordelen en de wetgeving vindt u terug op de website van VLAIO.