Laadstation_Melexis_Tessenderlo

Voordelen van laadpalen

energy-box

Altijd uw eigen laadpunten

Gedaan met zoeken naar laadpalen en onderweg te moeten wachten.

Door te investeren in laadpalen voor uw bedrijf hebben u en uw werknemers altijd een eigen laadpunt en kan uw wagenpark efficiënt tijdens de werkuren worden opgeladen.

sun-box

Sneller en veiliger laden

Investeren in eigen in laadpalen betekent ook sneller en veiliger laden. 

Zo kan u met bedrijfslaadpalen uw wagens halfsnel of snel opladen. Daarnaast kan u zelf uw laadpalen beheren en kiezen wie deze kan gebruiken.

energy_shield-box

100% fiscaal aftrekbaar

Om de transitie naar elektrische bedrijfswagens aan te moedigen, maakte de overheid elektrisch rijden fiscaal extra aantrekkelijk. 

Zo is de aankoop van een laadpaal/laadpalen 100% fiscaal aftrekbaar. Voor zelfstandigen en vrije beroepers is het plaatsen van een publieke laadpaal in 2022 zelfs 200% fiscaal aftrekbaar.

Onze realisaties

Klik op een realisatie om meer te lezen.

De fiscale voordelen voor laadpalen

Vlaanderen wil tegen 2025 alle bedrijfswagens elektrisch maken. Om deze transitie aan te moedigen, riep de Vlaamse Overheid verschillende steunmaatregelen in het leven, waaronder ook een reeks fiscale voordelen m.b.t. de plaatsing van laadpalen.

Investeringsaftrek voor besloten laadpalen

Een eerste van deze fiscale voordelen is de investeringsaftrek voor besloten laadpalen (laadpalen voor uitsluitend eigen gebruik). 

Als zelfstandige, vrij beroeper of kleine kmo geniet u een investeringstrek van 25% als u voor het einde van 2022 een besloten laadpaal plaatst. Plaatst u een laadpaal/laadpalen voor koolstofemissievrije vrachtwagens, dan geniet u zelfs een verhoogde investeringsaftrek van 35%.

Verhoogde kostenaftrek voor publieke laadpalen

Een tweede fiscaal voordeel is de verhoogde kostenaftrek voor publieke laadpalen (ook toegankelijk voor derden).

Bent u een eenmanszaak of vennootschap en plaatst u voor het einde van 2022 een publieke laadpaal/laadpalen, dan geniet u een verhoogde kostenaftrek van maar liefst 200%. Plaatst u een publieke laadpaal/laadpalen tussen 1 januari 2023 en 1 september 2024, dan geniet u een kostenaftrek van 150%.

Dit zijn mooie percentages, maar daar hangen uiteraard ook de nodige voorwaarden aan vast. Meer informatie over deze voorwaarden vindt u terug op de website van VLAIO.

Ecologiepremie +

Een derde fiscaal voordeel is de Ecologiepremie +. 

U komt in aanmerking voor deze premie als u een laadstation plaatst;

  • met besloten of publieke laadpalen;
  • met intelligente snelladers (vermogen van minimum 50kW per laadpaal);
  • en dat gebruikt maak van groene stroom.

Het percentage van de premie hangt af van de grootte van uw onderneming. Bent u een kmo, dan kan u een premie van 30% ontvangen op de kosten van de essentiële onderdelen van uw laadstation. Ben u een grote onderneming, dan kan u rekenen op een premie van 15%. 

 

Telcom-laadpalen-jdw-049
Bestaan er subsidies of premies voor de installatie van laadpalen?

Er bestaan helaas (nog) geen subsidies voor laadpalen thuis. De aankoop en installatie van een laadpaal zijn wel fiscaal aftrekbaar voor zowel particulieren (45% van het bedrag) en bedrijven (100% aftrekbaar)

Hoe ziet een thuislaadpaal eruit?

Thuislaadpalen bestaan in verschillende vormen. Naast de klassieke modellen waarbij de lader op een paal staat, bestaan er ook thuisladers die aan de muur bevestigd kunnen worden.

Hoeveel kan ik met een laadpaal besparen?

Investeren in een laadpaal is ook besparen met een laadpaal. Zo kan u tot wel 4x goedkoper opladen met een eigen laadpaal dan met een publieke laadpaal. U laadt dan gewoon aan uw eigen energietarief op en betaalt geen hogere kosten die voor publieke laadpalen gebruikelijk zijn.

Daarnaast spaart u jaarlijks ook honderden euro’s uit op traditionele tankbeurten. De gemiddelde oplaadkosten met een eigen laadpaal bedragen ongeveer €750 per jaar, terwijl u aan diesel of benzine voertuig gemakkelijk meer dan €1.100 op jaarbasis kwijt zou zijn. Op langere termijn haalt u hier dus gegarandeerd uw kosten en meer uit.

Hoeveel kost een laadpaal?

De aankoopprijs van een laadpaal ligt gemiddeld tussen de € 500 à € 1.500 exclusief btw en plaatsingskosten.

Op de plaatsingskosten van een laadpaal is moeilijk een prijs te plakken. Deze kosten hangen namelijk af van verschillende factoren, zoals de locatie waar de laadpaal moet komen, aanpassingen aan de elektrische installatie, etc..

Daarbovenop moet u ook nog rekening houden met de kosten voor een verplichte keuring en de periodieke kosten voor het abonnement van uw laadkaart. Net zoals u deze al gebruikt om aan publieke laadpalen op te laden, zal u uw laadkaart ook thuis moeten gebruiken om uw laadpaal te activeren. Deze periodieke kosten zijn echter redelijk laag en bedragen, ongeacht het merk, gemiddeld minder dan €10 per maand.

Hoeveel kost het om mijn elektrische wagen thuis op te laden?

Een elektrische wagen thuis opladen kost gemiddeld € 3,8 tot € 4,6 per 100 km. Uw energiefactuur zal dus stijgen, maar u komt nog steeds goedkoper uit dan wanneer u op fossiele brandstoffen zou rijden.

Uw antwoord niet gevonden?

Interesse in laadpalen voor uw bedrijf?

Wilt u graag laadpalen laten plaatsen voor uw bedrijf? Contacteer ons voor meer informatie, vraag een offerte aan of maak een afspraak met één van onze experts. Wij komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.