Werking zonnepanelen
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Om dit mogelijk te maken bestaat ieder paneel uit meerdere zonnecellen, die zijn opgebouwd uit twee lagen silicium. Door het zonlicht ontstaat er elektrische spanning tussen deze twee lagen. Deze gelijkstroom wordt doorgestuurd naar een omvormer.
Van gelijkstroom naar bruikbare elektriciteit met een omvormer
Een omvormer zet vervolgens deze gelijkstroom om tot bruikbare elektriciteit. Dit is nodig omdat een zonnepaneel gelijkstroom opwekt, terwijl uw elektrische apparaten werken op wisselstroom.
De elektriciteitsmeter houdt uw verbruik en uw energielevel bij
De elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel energie u heeft geproduceerd en hoeveel elektriciteit u verbruikt. De meterkast zal eerst uw stroom verdelen naar uw elektrische apparaten. Daarna zijn er twee scenario’s mogelijk:
- U heeft meer energie verbruikt dan uw zonnepanelen hebben opgewekt, waarbij u het tekort van het net zal afnemen.
- U heeft meer elektriciteit geproduceerd dan u heeft verbruikt, waarbij de overtollige stroom terug aan het net wordt geleverd.
De klassieke elektriciteitsmeters worden stelselmatig vervangen door nieuwe, digitale meters. Deze meters registreren de werkelijke afname en injectie afzonderlijk. U betaalt de nettarieven op basis van uw werkelijke afname en u ontvangt een vergoeding voor de overtollige stroom. De meter communiceert automatisch uw verbruik aan uw netwerkbeheerder.
Koppeling met het elektriciteitsnet
Via de zekeringkast wordt uw zonnepanelensysteem aangesloten op het net. Voordat u de zonnepanelen in gebruik kan nemen, wordt de installatie eerst gekeurd door het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties). Deze aanvraag doet Telcom voor u. Binnen de 45 dagen na de aansluiting dient u de panelen online aan te melden bij uw netwerkbeheerder.
Energie opslaan in een batterijsysteem
Met een batterijsysteem kan u te veel geproduceerde zonnestroom opslagen voor wanneer u het nodig heeft. Er bestaan verschillende opslagmogelijkheden, maar de keuze is afhankelijk van uw verbruik. In sommige gevallen ontvangt u voor de installatie van een batterijsysteem een subsidie.
Soorten zonnepanelen
Voordat we kunnen starten met de zonnepanelen installatie, moet u kiezen welke soort zonnepanelen u op uw dak wil plaatsen. De meeste zonnepaneel-installaties bestaan uit fotovoltaïsche zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Hiervan bestaan drie soorten:
- Monokristallijn panelen. Bij deze soort panelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Elke cel bestaat hier uit één kristal. De zonnepanelen hebben een effen, zwarte lijn en bieden het hoogste rendement, voornamelijk bij direct zonlicht. Deze panelen zijn daarom geschikt wanneer u een kleine oppervlakte ter beschikking hebt.
- Polykristallijn panelen. Net zoals bij monokristallijn zonnepanelen, worden de polykristallijn zonnepanelen gemaakt van silicium. Het verschil zit hem in de ligging van de kristallen. Bij een polykristallijn zonnepaneel liggen de kristallen namelijk in een willekeurig patroon door elkaar. Hierdoor krijgt u meerdere kristallen per cel. Dit soort zonnepanelen presenteren het best bij niet-direct zonlicht en zijn doorgaans goedkoper dan monokristallijn panelen
- Amorf of dunne-film panelen. Amorf zonnepanelen, ook wel dunne-film zonnepanelen genoemd, bestaan uit een dunne laag amorf silicium zonder kristalstructuur. Ze zijn lager in kostprijs, maar hebben wel een lager rendement dan monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. U zal een grotere oppervlakte nodig hebben om rendabel te zijn.
- Glas-glas zonnepanelen. De achterzijde van glas-glas zonnepanelen bestaat uit glas in plaats van kunststoffolie. Glas-glas zonnepanelen zijn beter bestand tegen weersinvloeden en schade en hebben een hoger vermogensbehoud. De kostprijs ligt echter hoger dan traditionele zonnepanelen.
Voordelen van zonnepanelen
Door de verlaagde investeringskost en het hoge rendement van de zonnepanelen van vandaag blijft zonne-energie een interessante investering die uw jaarlijkse energiefactuur aanzienlijk verlaagt.
Zonnepanelen blijven dankzij de verlaagde investeringskost een duurzame en economisch voordelige investering.
- Lage aanschafwaarde
- Waardestijging van uw huis
- Binnen 10 jaar terugverdiend, de rest is winst
- Milieuvriendelijk (geen CO2-uitstoot, minder toxisch en geen waterverbruik)
- Vragen weinig onderhoud
- Combinaties met andere duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp, is mogelijk.
Zonnepanelen laten plaatsen
Voor het plaatsen van zonnepanelen schakelt u best een specialist in. Onze vakmannen gaan op zoek naar de perfecte locatie en hellingshoek zodat u het hoogst haalbare rendement kan behalen.
Voordat we aan de slag gaan, bezorgen we u eerst een prijsofferte. Op deze manier weet u perfect hoeveel u moet betalen. Wenst u liever een afspraak bij uw thuis op een moment dat voor u past? Ook dat is mogelijk! Onze experts bespreken uw noden en maken een offerte op maat van uw specifieke situatie.
De afspraak en offerte zijn volledig gratis en vrijblijvend.