Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen blijven ook in 2021 een prima investering. Met wat u bespaart op uw energiefactuur verdient u uw zonnepanelen op 7 tot 9 jaar terug. Zonnepanelen op het dak van uw woning betekenen ook een meerwaarde voor uw huis. Doordat u overschakelt op zonne-energie, werkt u actief mee aan een schonere wereld met minder CO2-uitstoot. U wekt zelf hernieuwbare energie op, waardoor u niet alleen onafhankelijker bent van leveranciers maar ook nog eens in orde bent met de EPB-normering.

Bekijk hieronder de zonnepanelen die we aanbieden alsook alles wat u moet weten over de werking, voordelen en prijs.

longi-solar-365wp-all-black

Longi Solar 365Wp All black

Code: LR4-60HPB
Merk: Longi Solar
Afmeting (H x B x D): 1755x1038x35mm
Gewicht: 19.5 kg
Garanties (product): 12 jaar
longi-solar-375wp-

Longi Solar 375Wp

Code: LR4-60HPH
Merk: Longi Solar
Afmeting (H x B x D): 1755x1038x35mm
Gewicht: 19.5 kg
Garanties (product): 12 jaar
x59-310wp-he-white

Aleo X63 340Wp HE White

Code: X63-340
Merk: Aleo
Afmeting (H x B x D): 1716x1023x42mm
Gewicht: 19.5 kg
Garanties (product + opbrengst): 25 jaar
x79-305wp-he-all-black

Aleo X83 330Wp HE All black

Code: X83-330
Merk: Aleo
Afmeting (H x B x D): 1716x1023x42mm
Gewicht: 19.5 kg
Garanties (product + opbrengst): 25 jaar
lg-neon-h-black-360wp

LG Neon H Black 360Wp

Code: LG360N1K-N6
Merk: LG
Afmeting (H x B x D): 1768x1042x40mm
Gewicht: 18.5 kg
Garanties (product + opbrengst): 25 jaar

Werking zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Om dit mogelijk te maken bestaat ieder paneel uit meerdere zonnecellen, die zijn opgebouwd uit twee lagen silicium. Door het zonlicht ontstaat er elektrische spanning tussen deze twee lagen. Deze gelijkstroom wordt doorgestuurd naar een omvormer.

Van gelijkstroom naar bruikbare elektriciteit met een omvormer

Een omvormer zet vervolgens deze gelijkstroom om tot bruikbare elektriciteit. Dit is nodig omdat een zonnepaneel gelijkstroom opwekt, terwijl uw elektrische apparaten werken op wisselstroom.

Werking van omvormers

De elektriciteitsmeter houdt uw verbruik en uw energielevel bij

De elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel energie u heeft geproduceerd en hoeveel elektriciteit u verbruikt. De meterkast zal eerst uw stroom verdelen naar uw elektrische apparaten. Daarna zijn er twee scenario’s mogelijk:

 • U heeft meer energie verbruikt dan uw zonnepanelen hebben opgewekt, waarbij u het tekort van het net zal afnemen.
 • U heeft meer elektriciteit geproduceerd dan u heeft verbruikt, waarbij de overtollige stroom terug aan het net wordt geleverd.

De klassieke elektriciteitsmeters worden stelselmatig vervangen door nieuwe, digitale meters. Deze meters registreren de werkelijke afname en injectie afzonderlijk. U betaalt de nettarieven op basis van uw werkelijke afname en u ontvangt een vergoeding voor de overtollige stroom. De meter communiceert automatisch uw verbruik aan uw netwerkbeheerder.

Koppeling met het elektriciteitsnet

Via de zekeringkast wordt uw zonnepanelensysteem aangesloten op het net. Voordat u de zonnepanelen in gebruik kan nemen, wordt de installatie eerst gekeurd door het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties). Deze aanvraag doet Telcom voor u. Binnen de 45 dagen na de aansluiting dient u de panelen online aan te melden bij uw netwerkbeheerder.

Energie opslaan in een batterijsysteem

Met een batterijsysteem kan u te veel geproduceerde zonnestroom opslagen voor wanneer u het nodig heeft. Er bestaan verschillende opslagmogelijkheden, maar de keuze is afhankelijk van uw verbruik. In sommige gevallen ontvangt u voor de installatie van een batterijsysteem een subsidie.

Bekijk onze batterijsystemen

Soorten zonnepanelen

Voordat we kunnen starten met de zonnepanelen installatie, moet u kiezen welke soort zonnepanelen u op uw dak wil plaatsen. De meeste zonnepaneel-installaties bestaan uit fotovoltaïsche zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Hiervan bestaan drie soorten:

 • Monokristallijn panelen. Bij deze soort panelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Elke cel bestaat hier uit één kristal. De zonnepanelen hebben een effen, zwarte lijn en bieden het hoogste rendement, voornamelijk bij direct zonlicht. Deze panelen zijn daarom geschikt wanneer u een kleine oppervlakte ter beschikking hebt.
 • Polykristallijn panelen. Net zoals bij monokristallijn zonnepanelen, worden de polykristallijn zonnepanelen gemaakt van silicium. Het verschil zit hem in de ligging van de kristallen. Bij een polykristallijn zonnepaneel liggen de kristallen namelijk in een willekeurig patroon door elkaar. Hierdoor krijgt u meerdere kristallen per cel. Dit soort zonnepanelen presenteren het best bij niet-direct zonlicht en zijn doorgaans goedkoper dan monokristallijn panelen
 • Amorf of dunne-film panelen. Amorf zonnepanelen, ook wel dunne-film zonnepanelen genoemd, bestaan uit een dunne laag amorf silicium zonder kristalstructuur. Ze zijn lager in kostprijs, maar hebben wel een lager rendement dan monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. U zal een grotere oppervlakte nodig hebben om rendabel te zijn.
 • Glas-glas zonnepanelen. De achterzijde van glas-glas zonnepanelen bestaat uit glas in plaats van kunststoffolie. Glas-glas zonnepanelen zijn beter bestand tegen weersinvloeden en schade en hebben een hoger vermogensbehoud. De kostprijs ligt echter hoger dan traditionele zonnepanelen.

Voordelen van zonnepanelen

Door de verlaagde investeringskost en het hoge rendement van de zonnepanelen van vandaag blijft zonne-energie een interessante investering die uw jaarlijkse energiefactuur aanzienlijk verlaagt.

Zonnepanelen blijven dankzij de verlaagde investeringskost een duurzame en economisch voordelige investering.

 • Lage aanschafwaarde
 • Waardestijging van uw huis
 • Binnen 10 jaar terugverdiend, de rest is winst
 • Milieuvriendelijk (geen CO2-uitstoot, minder toxisch en geen waterverbruik)
 • Vragen weinig onderhoud
 • Combinaties met andere duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp, is mogelijk.

Zonnepanelen laten plaatsen

Voor het plaatsen van zonnepanelen schakelt u best een specialist in. Onze vakmannen gaan op zoek naar de perfecte locatie en hellingshoek zodat u het hoogst haalbare rendement kan behalen.

Voordat we aan de slag gaan, bezorgen we u eerst een prijsofferte. Op deze manier weet u perfect hoeveel u moet betalen. Wenst u liever een afspraak bij uw thuis op een moment dat voor u past? Ook dat is mogelijk! Onze experts bespreken uw noden en maken een offerte op maat van uw specifieke situatie.

De afspraak en offerte zijn volledig gratis en vrijblijvend.

Offerte aanvragen Online afspraak

Veelgestelde vragen over zonnepanelen plaatsen

Wat is de prijs van zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen hangt voornamelijk af van het type en hoeveel zonnepanelen u laat installeren.  Om de exacte prijst van de installatie van uw zonnepanelen te weten, kan u altijd een offerte op maat aanvragen.

Krijg ik een subsidie voor de plaatsing van zonnepanelen?

Vanaf 2021 vervalt het systeem van de terugdraaiende teller en kan u t.e.m. 2024 een eenmalige investeringspremie van uw netbeheerder ontvangen. Het maximumbedrag van deze premie wordt jaarlijks op 1 januari minder.

Ondanks het terugschroeven van deze subsidies blijven zonnepanelen een interessante investering. Zo blijven de energieprijzen steeds stijgen en met zonnepanelen kan u dus heel wat besparen op uw elektriciteitsfactuur. Bovendien heeft u uw zonnepanelen binnen enkele jaren terugverdient, waarna u nadien geniet van gratis energie.

Wat is de beste plaats voor zonnepanelen?

Om voor het beste rendement van uw zonnepanelen te zorgen, zullen onze installateurs nagaan of uw dak geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. Hierbij houden ze rekening met onderstaande factoren:

 • Oriëntatie van uw dak: het hoogste rendement wordt met zuidgerichte zonnepanelen behaald, maar ook (zuid)oost of (zuid)west gerichte daken zijn geschikt en kunnen rendabel zijn.
 • Ideale hellingshoek: deze ligt rond de 35°, maar ook daken met een hellingshoek tussen de 20 en 60 ° zijn geschikt. Op platte daken kunnen de zonnepanelen op een schuine frame worden geplaatst.
 • Schaduw vermijden: wanneer een zonnepaneel in schaduw van bv. omringende bomen of schoorstenen licht zal dit uw rendement negatief beïnvloeden.

Hoeveel zonnepanelen kan ik het beste plaatsen?

Het aantal zonnepanelen hangt af van uw jaarlijks elektriciteitsverbruik. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een vermogen van 260 Wp en oppervlakte van 1,5 m². Daarnaast benutten zonnepanelen gemiddeld 85% van hun capaciteit. Met een simpele rekensom kan u dus berekenen hoeveel zonnepanelen en dakoppervlakte u nodig heeft: (jaarlijks energieverbruik)/ 0,85.

Stel: met een jaarlijks energieverbruik van 4.000 kWh aan stroom moet uw zonnepanelensysteem minstens 4000/ 0,85 = 4705 Wp leveren. Dit komt neer op 18 zonnepanelen van 260 Wp en een dakoppervlakte van 27 m².

Wat is het rendement of terugverdientijd van zonnepanelen?

U verdient uw zonnepanelen gemiddeld op 8 tot 10 jaar terug. U kan de opbrengst van uw zonnepanelen gemakkelijk zelf berekenen door het totale aantal kilowattuur te vermenigvuldigen met de huidige energieprijs (per kWh).

Als we kijken naar het voorbeeld hierboven heeft u 18 zonnepanelen van 260 Wp nodig die jaarlijks een totaal van 3978 Wp leveren. Hierbij houden we rekening met een rendementsverlies van 15% (= 18 X 260 X 0,85). Wanneer de energieprijs €0.25 per kWh bedraagt, heeft u een opbrengst van €995 per jaar.

Rendement van zonnepanelen

Waarom wordt de omrekenfactor van 0,85 gebruikt?

Bij het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen wordt rekening gehouden met een rendementsverlies van 15%. De reden hiervoor is omdat de zon niet altijd even fel schijnt en de zonnepanelen niet altijd in de meest ideale omstandigheden worden geplaatst.

Wanneer uw zonnepanelen op de meest ideale plaats staan (zuidelijke oriëntatie met een dakhelling van 35° en geen schaduw), zal u minder rendementsverlies hebben en zullen uw zonnepanelen meer opbrengen.

Betekent geen zonlicht ook geen elektriciteit?

Nee, de zon hoeft niet per se te schijnen zodat zonnepanelen energie produceren. Een zonnepaneel kan namelijk ook energie leveren wanneer het bewolkt is. Het is natuurlijk wel zo dat de panelen minder energie produceren in de winter wegens de kortere dagen.

Met een batterijsysteem kan u te veel geproduceerde zonnestroom opslagen voor later gebruik.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De geschatte levensduur van zonnepanelen is 25 tot 40 jaar. Als u rekent dat u gemiddeld binnen de 10 jaar uw investering heeft terugverdiend, kan u heel wat jaren genieten van gratis en duurzame energie.

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

In de meeste gevallen heeft u hiervoor geen vergunning nodig, tenzij het uitdrukkelijk verboden is om zonnepanelen te plaatsen. Informeer bij twijfel altijd eerst bij uw gemeente.

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van zonnepanelen