Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Rendement zonnepanelen

Het rendement van uw zonnepaneleninstallatie wordt door verschillende factoren beïnvloed: locatie en ligging van de zonnepanelen, het type zonnepanelen, de hellingsgraad en oriëntatie van het dak, schaduw, maar ook het materiaal zoals de omvormer en een correcte bekabeling beïnvloeden het rendement.

De berekening van de terugverdientijd wordt gemaakt aan de hand van tarieven van vandaag in elektriciteitsprijs en installatiekost. Na iets meer dan 8 jaar is uw installatie terugbetaald en is uw elektriciteit gratis. Een gemiddelde installatie werkt zonder problemen 25 jaar, wat betekent dat u bijna 17 jaar gratis elektriciteit geniet.

Bereken zelf het rendement van uw zonnepanelen

Het rendement of de opbrengst van uw zonnepanelen kan u berekenen door het totale aantal kilowattuur dat uw zonnepanelen leveren te vermenigvuldigen met de huidige energieprijs (per kWh).

Stel: u heeft 18 zonnepanelen van 260 Wp die jaarlijks een totaal van 3978 Wp leveren (= 18 X 260 X 0,85). Bij de berekening houden we altijd rekening met een rendementsverlies van 15% omdat de zon niet iedere dag even fel schijnt en de zonnepanelen niet altijd op de meest ideale plaats kunnen worden geplaatst. Wanneer de huidige energieprijs €0,25 per kWh zou zijn, zorgen uw zonnepanelen voor een jaarlijkse opbrengst van €995 (= 3978/ 0,25).

Maar hoeveel zonnepanelen moet ik dan plaatsen?

Het effectief aantal zonnepanelen dat u moet laten installeren is afhankelijk van uw jaarlijks energieverbruik. Een zonnepaneel heeft een gemiddelde capaciteit van 260 Wp en oppervlakte van 1,5 m². Zoals hierboven vermeld, benutten zonnepanelen gemiddeld 85% van hun capaciteit. Door het jaarlijks elektriciteitsverbruik te delen door 0,85, kan u berekenen hoeveel zonnepanelen en dakoppervlakte u nodig heeft.

Wanneer uw gemiddeld jaarlijks energieverbruik bijvoorbeeld 4.000 kWh is, moeten uw zonnepanelen jaarlijks minstens 4000/ 0,85 = 4705 Wp leveren. Dit komt neer op 18 zonnepanelen van 260 Wp en een dakoppervlakte van 27 m².

Hierbij maken we wel de kanttekening dat het effectieve rendement afhangt van heel wat elementen, zoals het type zonnepanelen, het merk, de hellingsgraad, oriëntatie, energieprijzen etc. Bovenstaande rekensommen geven dus enkel een indicatie en kunnen verschillen van het werkelijke rendement.

Heeft u hierover nog vragen of wenst u bijkomstig advies? Vraag vrijblijvend een offerte aan of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Offerte aanvragen Bel ons: 015 23 78 90

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van zonnepanelen