Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Zonnepremie 2021

Premie zonnepanelen in 2021: komt u in aanmerking?

Als u voor 31 december 2020 investeerde in zonnepanelen en deze tijdig liet keuren, kon u kiezen voor het voordeel van een terugdraaiende teller. Vanaf 1 januari 2021 wordt dit systeem vervangen door de Vlaamse zonnepremie. Daarbovenop komt er ook een nieuw tariefsysteem.

Lees hieronder alles wat u hierover moet weten en hoe u voor deze premie in aanmerking komt. Heeft u daarnaast interesse om zonnepanelen te laten plaatsen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wie komt in aanmerking voor de Vlaamse zonnepremie?

De Vlaamse Zonnepremie is een eenmalige premie die u op de website van Fluvius aanvraagt. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u aan volgende voorwaarden voldoen:

  • U plaatst een kleinere installatie, met een omvormervermogen tot 10 kVa. Het mag dus niet gaan om een uitbreiding van een bestaande zonnepaneleninstallatie.
  • Om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen, maakt de installatie van uw zonnepanelen geen deel uit van een nieuwbouw- of renovatieproject.
  • Een aannemer zoals Telcom plaatst uw zonnepanelen.
  • De bouwaanvraag van uw gebouw dateert van voor 1 januari 2014. Het gebouw was daarvoor ook al aangesloten op het distributienetwerk van Fluvius.

Nieuwbouw komt dus niet in aanmerking voor deze premie. Gelukkig kan u in dit geval wel gebruik maken van andere steunmaatregelen, zoals een vermindering van 50% of zelfs 100% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar. Hiervoor moet uw woning wel voldoen aan de BEN-normen (E-niveau van maximaal 30 of 20).

Hoeveel bedraagt de zonnepremie?

De Vlaamse Zonnepremie of de investeringssubsidie voor zonnepanelen bedraagt maximaal €1.500 en nooit meer dan 40% van de totale kostprijs van de installatie.

De exacte berekening gebeurt als volgt: u ontvangt €300/kWp tot 4 kWp. Kan uw installatie een hoger vermogen leveren? Dan ontvangt u €150 per kWp dat u meer produceert, tot aan het plafond van 6 kWp. Voor het vermogen boven 6 kWp ontvang u niets extra.

Bijvoorbeeld: als u een zonnepaneleninstallatie voor een equivalent van 4,25 kWp installeert – dat zijn 14 panelen – krijgt u een premie van (4*300€) + (0,25*150€) = 1237,50€

Let op: vanaf 2022 wordt het bedrag van de premie jaarlijks met ongeveer een kwart verminderd.

Het prosumententarief wordt afgeschaft in 2021

Wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert, betaalt een bijdrage die wordt berekend op basis van uw effectieve gebruik van het net (= het nieuwe nettarief). Gebruikt u de energie van uw zonnepanelen meteen, dan maakt u geen gebruik van het net en moet u niets betalen. Gebruikt u het elektriciteitsnet op een moment dat uw zonnepanelen weinig of geen elektriciteit opwekken, dan betaalt u wel een bijdrage. U heeft dus zelf een invloed op het voordeel dat u haalt uit uw zonnepaneleninstallatie.

Thuisbatterijen voor een lagere energiefactuur

Met een thuisbatterij levert u het overschot opgewekte stroom niet aan het elektriciteitsnet, maar slaagt u het thuis op in een batterijsysteem. U gaat deze “verloren” energie recupereren waardoor u de overtollige stroom die uw zonnepanelen produceren op een later moment kan gebruiken.

Meer info over thuisbatterijen

Zonnepanelen ook na 2020 een slimme investering

Zonnepanelen blijven ook na 2020 een slimme investering. De terugverdientijd van uw zonnepanelen hangt in grote mate af van de hoeveelheid elektriciteit die u onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit opwekken.

U haalt het meeste uit uw zonnepanelen wanneer u de stroom tijdelijk kan opslaan op een thuisbatterij of wanneer u uw elektriciteit meteen verbruikt wanneer u ze produceert. Dat kan bijvoorbeeld door op die momenten uw elektrische auto of fiets op te laden, uw warmtepompboiler te verwarmen of uw vaatwasser te gebruiken.

Meer informatie?

Krijgt u graag nog wat meer inlichtingen over de nieuwe zonnepremie en nettarief? Contacteer ons gerust, wij lichten alles graag toe. Heeft u interesse om zonnepanelen in 2021 te laten plaatsen? Vraag een gratis offerte aan.

Contacteer ons Offerte aanvragen

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van zonnepanelen