Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Montage zonnepanelen

Zonnepanelen heeft u voor minstens 30 jaar. Een degelijk robuust systeem is dus vereist. Maar vooral de correcte plaatsing ervan is belangrijk. Telcom monteert zonnepanelen op verschillende soorten daken: leien daken, platte daken, daken met tegelpannen, golfplaten of sandwichpanelen.

Het montagesysteem van zonnepanelen is afhankelijk van de daktype waarop de panelen worden geplaatst. De meest voorkomende zijn installaties op hellende en platte daken.

Montagesystemen van zonnepanelen

Op een hellend dak

Op schuine daken worden de zonnepanelen op de bestaande dakbedekking geplaatst. De panelen worden evenwijdig met het dak of in een bepaalde hoek geplaatst om het beste rendement te kunnen behalen.

Voor de installatie zelf wordt er dakbevestiging (zoals dakhaken) aan het dak gemonteerd waarop er rails worden bevestigd. Hieraan worden de zonnepanelen gehangen. De constructie moet stabiel, duurzaam en weerbestendig zijn zodat het een lange tijd meegaat.

Op een plat dak

Op platte daken wordt een montagesysteem met een helling geplaatst. Op deze hellende constructie worden de panelen geïnstalleerd. Hierbij houden we rekening dat deze constructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te kunnen dragen en ook bestand is tegen hevige windstoten.

Beste plaats om te monteren

Voordat de zonnepanelen worden geplaatst, zal er een voorstudie plaatsvinden. Er wordt gezocht naar de beste plaats om zonnepanelen te monteren, aangezien dit bepaalt hoeveel rendement u kan behalen. Hierbij wordt gekeken naar:

  • De oriëntatie van uw dak. Zonnepanelen behalen het hoogste rendement op zuidgerichte daken, maar ook (zuid)oost of (zuid)west gerichte daken zijn geschikt en kunnen rendabel zijn.
  • De hellingsgraad van uw dak. Deze ligt idealiter rond de 35°, maar ook daken met een hellingshoek tussen de 20° en 60° zijn geschikt. Op platte daken plaatsen we de zonnepanelen op een schuine frame.
  • Hoeveel schaduw van bomen of andere daken aanwezig is. Schaduw kan het rendement van uw zonnepanelen beïnvloeden en wordt zo veel mogelijk vermeden.
  • De bruikbare dakoppervlakte. Een zonnepaneel heeft een gemiddelde oppervlakte van 1,5 m². Lees hier meer over hoeveel zonnepanelen en dakoppervlakte u nodig heeft om aan uw energieverbruik te beantwoorden.

Onderdelen van een zonnepaneleninstallatie

De meeste zonnepanelen installaties gebeuren via onderstaande stappen

  • Voorstudie en prijsofferte. Zoals eerder beschreven, zal voor de installatie een voorstudie plaatsvinden. Tijdens deze studie wordt bekeken hoe u het beste rendement uit uw zonnepanelen kan behalen. Op basis van deze studie en uw budget, wordt een prijsofferte opgemaakt.
  • Draagstructuur en zonnepanelen monteren. Op de dag van de installatie wordt eerst de draagstructuur op uw dak gemonteerd waarop de zonnepanelen worden geplaatst.
  • Een omvormer plaatsen. Vervolgens wordt er een omvormer geplaatst, die de gelijkstroom die uw zonnepanelen opwekken omzet naar bruikbare wisselstroom voor uw elektrische huishoudapparaten. Afhankelijk van uw situatie wordt een ander type omvormer geïnstalleerd. Lees meer over de soorten omvormers.
  • Optioneel: een thuisbatterij koppelen. Als u de opgewekte energie wil opslagen voor later gebruik, laat u best een thuisbatterij installeren. Lees meer over de werking en voordelen van een batterijsysteem.
  • De installatie bekabelen. Alle onderdelen van de installatie worden bekabeld.
  • De installatie keuren. Tenslotte wordt de zonnepaneleninstallatie gekeurd door een erkende keurder. De installatie moet voldoen aan alle vereisten van het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties, kortweg AREI. Wanneer alles is goedgekeurd, mag u uw zonnepanelen gebruiken.

Zonnepanelen laten plaatsen?

U kan bij ons terecht voor de volledige montage van uw zonnepanelen. Wilt u graag meer advies over de installatie of de prijs? Vraag vrijblijvend een prijsofferte aan. Onze experts bespreken uw noden en maken een offerte op maat van uw specifieke situatie.

Deze offerte is volledig gratis en vrijblijvend.

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over montage zonnepanelen

Hoeveel kost het om zonnepanelen te monteren?

Zoals u hierboven kan lezen, is de installatie van zonnepanelen afhankelijk van heel wat factoren en is het moeilijk om op voorhand een exacte prijs te geven voor uw zonnepaneleninstallatie. Daarom bezorgen we u eerst een persoonlijke prijsofferte op maat van uw situatie vooraleer we aan de slag gaan. U kan deze gratis aanvragen op onze offertepagina.

Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Dit is mogelijk maar wel af te raden. Voor de installatie van zonnepanelen heeft u technische kennis nodig en de montage moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Het is dus een verstandige keuze om zonnepanelen te laten installeren door professionals die hier dagelijks mee bezig zijn. Zo bent u er zeker van dat de panelen op de meest optimale plaats worden geplaatst met het juiste materiaal zodat u het beste rendement kan behalen.

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van zonnepanelen