Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Zonneboilers

Een zonneboiler zet de energie van de zon om in warm sanitair water voor uw woning. De aankoop van een zonneboiler is een flinke investering, maar op termijn kan u er heel wat mee besparen op uw energiefactuur. Bovendien geniet u van allerlei premies.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zon-energie om sanitair water te verwarmen. Het zonlicht wordt opgevangen door één of meerdere zonnecollectoren die de zonnestraling omzet in warmte. Dit is goed voor het milieu én uw energierekening want:

  • U betaalt op lange termijn veel minder voor uw warm water voor sanitair gebruik (douche, bad, afwas, etc.) of uw verwarming.
  • U gebruikt groene energie om uw water te verwarmen zonder dat er enige CO2-uitstoot aan te pas komt.

Bij een eengezinswoning wordt tot 60% van de warm water behoeftes gedekt. Binnen enkele jaren heeft u dus uw investering volledig terugverdient.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit drie onderdelen. Een zonnecollector die het zonlicht opvangt wordt op uw dak geplaatst. Hierdoor loopt een vloeistof dat wordt opgewarmd en het water in een voorraadvat verwarmt.

1. Zonnecollectors absorberen het zonlicht

De zonne-energie wordt door een zonnecollector verzamelt. Deze donkere panelen worden op uw dak geplaatst en bestaan uit een glazen en donkere metalen plaat met daartussen koperen buizen waarin constant vloeistof vloeit.

2. De warmte wordt doorgegeven aan het waterreservoir

Dankzij een circulatiepomp stroomt de warmte door kleine buizen naar een warmwaterreservoir. Dit proces wordt gestuurd door een warmteregelaar die bepaalt of het water moet circuleren. De regelaar meet de temperatuur en schakelt de pomp aan wanneer de temperatuur in de buizen hoger is dan van het water in het reservoir. Wanneer de temperatuur in het hele systeem gelijk is, schakelt de regelaar de pomp uit. Op deze manier wordt er geen onnodige stroom gebruikt en wordt oververhitting voorkomen.

3. Onvoldoende zon? Uw verwarmingsketel springt bij

In België wordt een zonneboiler altijd gekoppeld aan een verwarmingsketel, bijvoorbeeld een condensatieketel. Deze zal bijspringen wanneer de zon minder sterk schijnt. Zo kan u het hele jaar door genieten van lekker warm water en een aangename binnentemperatuur.

Een zonneboiler combineren met warmtepomp

Een zonneboiler kan gecombineerd worden met een warmtepomp, waardoor u altijd op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier verwarmt.

Bij deze installatie heeft u een buffervat nodig dat is aangesloten op de zonneboiler en warmtepomp alsook op het warmteafgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming, …) of sanitair. Bij zonnig weer verwarmt de zonneboiler het water. Bij onvoldoende zonlicht wordt de warmtepomp ingeschakeld. Contacteer ons om vrijblijvend te informeren naar de mogelijkheden hierover.

Zonneboiler laten installeren

Een zonneboiler plaatsen doet u beter niet zelf. Onze gecertificeerde installateurs geven u graag advies en zorgen voor een correcte plaatsing. Zo bent u zeker dat dat uw zonneboiler helemaal werkt zoals het zou moeten.

Bent u geïnteresseerd in de plaatsing van een zonneboiler? Vraag een prijsofferte aan. Onze vakmannen bekijken uw noden en maken een offerte op maat van uw specifieke situatie. Deze offerte is volledig gratis en vrijblijvend.

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over zonneboilers

Wat is de prijs van een zonneboiler?

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van factoren zoals de capaciteit (volume) van het waterreservoir, het aantal zonnecollectoren en het type collectoren.

Bij deze keuze wordt ook rekening gehouden met het aantal personen in uw gezin. Een groter gezin heeft namelijk een voorraadvat met meer volume nodig. Daarom maken we altijd een offerte op maat op basis uw specifieke situatie.

Welk rendement of terugverdientijd heeft een zonneboiler?

Het rendement van een zonneboiler hangt af van de oppervlakte van de zonnecollectoren, de grootte van uw zonneboiler, uw warm water verbruik, de installatieprijs, energieprijzen etc. Gemiddeld moet u rekenen op een terugverdientijd van 8 tot 20 jaar.

Kan ik premies krijgen voor het installeren van een zonneboiler?

In sommige situaties kan u een premie ontvangen voor de installatie van een zonneboiler. Hiervoor heeft u verschillende mogelijkheden:

  • Premie netbeheerder: u ontvangt een premie van uw netbeheerder wanneer u uw zonneboiler laat plaatsen door een aannemer en aan enkele extra voorwaarden voldoet.
  • Totaalrenovatiebonus: wanneer u in 3 of meer energiebesparende maatregelen voor uw woning investeert, komt u hiervoor in aanmerking
  • Gemeentelijke subsidies: in bepaalde gemeentes is het mogelijk om premies voor zonneboilers aan te vragen.

Waar kan ik een zonneboiler laten plaatsen?

Een zonneboiler kan op zowel hellende als platte daken worden geïnstalleerd. De collectoren moeten zo gericht worden dat ze zoveel en -lang mogelijk zonlicht opvangen. Hierbij letten onze installateurs dat de collectoren:

  • naar het zuiden, zuidoosten of zuidwesten zijn gericht,
  • niet vaak in de schaduw komen te liggen,
  • op een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden liggen.

Wat is het verschil tussen een zonneboiler en zonnepanelen?

Beide systemen gebruiken de zon om energie op te wekken. Een zonneboiler gebruikt het zonlicht om sanitair water te verwarmen, terwijl zonnepanelen de zonne-energie omzet in elektriciteit.

Ontdek onze andere diensten