Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Warmtepompboilers

Een warmtepompboiler is een complete oplossing voor de opwarming van dit sanitair water. Met een goede warmtepompboiler kan u namelijk de volledige warmwaterbehoefte voorzien van uw woning/huishouden.

Ontdek hieronder alle informatie over de werking, voordelen en prijs van een warmtepompboiler. Heeft u interesse om deze te laten installeren? Vraag vrijblijvend een gratis offerte aan.

Werking warmtepompboiler

Een warmtepompboiler zorgt onafhankelijk van een ander (milieuvriendelijk) verwarmingssysteem voor de verwarming van uw sanitair water. Het systeem onttrekt warmte uit de omgevingslucht, net als een lucht-lucht warmtepomp, en gebruikt deze om de vloeibare koelvloeistof in de warmtepompboiler te verwarmen. Vervolgens wordt de verwarmde koelvloeistof via een compressor tot gas verdampt. Deze gasvormige koelvloeistof draagt daarna de warmte over op het water in de boiler. Nadien wordt de koelvloeistof opnieuw vloeibaar en begint het hele proces opnieuw.

Een warmtepompboiler kan worden aangesloten op andere toepassingen, zoals een condensatieketel of zonnepanelen. Met deze combinatie kan u nog efficiënter voorzien in uw sanitair water en de verwarming van uw woning. Ook wordt uw investering in de warmtepompboiler zo nog meer rendabel.

In welke situaties is een warmtepompboiler interessant?

Een warmtepompboiler is altijd een goede keuze wanneer u op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier uw sanitair water wil verwarmen. Het systeem is vooral interessant:

 • Ter vervanging van uw oude elektrische boiler of als aanvulling op uw bestaande verwarming
 • Bij grote gezinnen of huishoudens met een grote warmwaterbehoefte. Het gemiddeld dagelijks verbruik voor een gezin van 4 personen is namelijk ± 350 liter. Een warmtepompboiler is al interessant bij een dagelijks verbruik van 100 liter.
 • In combinatie met andere milieuvriendelijke en energiezuinige toepassingen, zoals zonnepanelen. Zo kan u uw eigen zonne-energie gebruiken

Voordelen van een warmtepompboiler

 • Kan tot wel 75% van de energie uit de omgevingslucht halen en moet slechts voor een deel op elektriciteit berusten, waardoor u tot wel 70% op uw energiefactuur kan besparen
 • Rendabele investering met een lange levensduur en relatief korte terugverdientijd van minder dan 5 jaar
 • Een milieuvriendelijke en complete oplossing die geen schadelijke CO2-stoffen uitstoot.
 • Geeft tot drie keer meer rendement dan een elektrische boiler.  
 • Gebruiks- en onderhoudsvriendelijke systeem met snelle en eenvoudige installatie

Het verwarmingsproces versnellen

Om snel in grote warmwaterbehoeftes te voorzien beschikken veel warmtepomp-boilers over een bijkomende en inwendige elektrische weerstand, waardoor het verwarmingsproces aanzienlijk versneld kan worden. Eveneens is een koppeling op zonnecollectoren mogelijk.

Een warmtepompboiler laten installeren?

Een warmtepompboiler is dus een energiezuinig, milieuvriendelijk en rendabel alternatief om uw sanitair water te verwarmen. Ondanks de hogere aankoopprijs, verdient u op termijn gegarandeerd de kosten terug en krijgt u een spaarzame oplossing die uw rendement meer dan zal verdubbelen. Een warmtepompboiler is dus altijd een goede investering.

Wilt u een warmtepompboiler laten installeren of wenst u meer informatie? Dan helpen onze adviseurs u graag verder met advies op maat en kijken zij samen met u naar de beste warmtepompboiler voor uw huishouden. Vraag via de onderstaande knop een prijsofferte aan, volledig gratis en vrijblijvend.

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over warmtepompboilers

Hoeveel kost een warmtepompboiler?

De gemiddelde prijs van een kwaliteitsvolle warmtepompboiler ligt tussen de €2500 en €3000 (excl. btw en installatiekosten), maar de richtprijzen voor warmtepompboilers kunnen variëren. De uiteindelijke prijs wordt dan ook altijd bepaald door verschillende factoren, zoals het merk, het type, de prestaties en het volume van de boiler.

In vergelijking met soortgelijke systemen is een warmtepompboiler relatief duur, maar wel één van de meest voordeliger. Hierbij geldt ook hoe meer warm water u verbruikt, des te voordeliger een warmtepompboiler.

U kan gratis en vrijblijvend een prijs op maat aanvragen via onze offertepagina.

Kan ik premies krijgen voor het installeren van een warmtepompboiler?

U kan voor uw warmtepompboiler ook in aanmerking komen voor een premie van uw netbeheerder. De premie bedraagt € 300 per wooneenheid of woning en max. 40% van het factuurbedrag.

Welk rendement of terugverdientijd heeft een warmtepompboiler?

Het rendement van een warmtepompboiler wordt door twee factoren beïnvloed, de temperatuur van de aangezogen lucht en anderzijds door de te bereiken temperatuur van het sanitair warm water. Een warmtepompboiler heeft een COP van 3 gedurende het verwarmingsproces. Dit wil zeggen dat het verbruik ten opzichte van een elektrische boiler 3x lager is.

U kan rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van 5 jaar. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van uw verbruik.

Wat is het verschil tussen een warmtepompboiler en zonneboiler?

Naast warmtepompboilers, bestaan er ook nog andere milieuvriendelijke en energiezuinige systemen om uw sanitair water op te warmen. Een van deze systemen is een zonneboiler, dat gebruik maakt van zonne-energie om water op te warmen. Daarom is het ook belangrijk om af te wegen welk systeem het meest interessant is voor uw woning en uw verbruik.

Hieronder geven we alvast enkele verschillen en kenmerken van beide boilersystemen.

 • Systeem: een warmtepompboiler maakt voornamelijk gebruik van de warmte uit de omgevingslucht om water op te warmen, terwijl een zonneboiler hiervoor gebruik maakt van zonne-energie.
 • Totaalprijs: Een eerste belangrijk verschil tussen een warmtepompboiler en een zonneboiler zit in de totaalprijs van beide systemen. Een zonneboiler is doorgaans duurder dan een warmtepompboiler. De kosten van beide systemen variëren natuurlijk nog afhankelijk van verschillende factoren, zoals merk, type, vermogen en prestaties.
 • Verbruik: Ongeacht prestaties of volume zal een warmtepompboiler altijd meer elektriciteit verbruiken dan een zonneboiler. In een warmtepompboiler zit namelijk een elektrische weerstand die in werking treedt als een groot volume water (ineens) moet worden opgewarmd. Toch is het verbruik van een warmtepompboiler nog altijd aantrekkelijk en ligt deze een pak lager dan bij een klassieke elektrische boiler.
 • Toepassing: Met een warmtepompboiler op maat van uw verbruik kan u voor de opwarming van uw sanitair water volledig zelfvoorzienend zijn, terwijl dit met een geschikte zonneboiler ongeveer 60% van uw totale verbruik kan dekken. Verder maakt een warmtepompboiler altijd gebruik van de omgevingslucht en bent u niet afhankelijk van het weer, terwijl een zonneboiler wel minder rendeert bij weinig zon (en als u bv. geen thuisbatterij hebt).  Beide systemen zijn wel te combineren met andere, conventionele verwarmingsinstallaties.
 • Installatie: De installatie van een warmtepompboiler is eenvoudig, snel en kan volledig binnenshuis gebeuren, aangezien deze geen onderdelen heeft die buitenshuis of extern geplaatst moeten worden. De installatie van een zonneboiler is complexer en vraagt ook meer installatiewerken en -kosten. Aangezien een deel van de boilerinstallatie buiten of het op dak van de woning wordt geplaatst, moeten ook bepaalde breek- en doorvoerwerken worden uitgevoerd van het dak naar de plaats van de zonneboiler in uw huis. Verder moet voor een zonneboiler ook rekening worden gehouden met de dakoriëntatie om de zon steeds zo goed mogelijk te benutten.

Ontdek onze andere diensten