Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Warmtepompboilers

Een warmtepompboiler is een systeem voorzien voor het opwarmen van sanitair warm water, via de warme lucht die het onttrekt uit de woning of buitenomgeving. Een warmtepompboiler hanteert hetzelfde principe als een lucht-lucht warmtepomp, aangezien het systeem warmte onttrekt uit de omgevingslucht waarmee men het water zal opwarmen.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler zorgt onafhankelijk van een ander (milieuvriendelijk) verwarmingssysteem voor de verwarming van uw sanitair water. Het systeem zuigt de warmte uit de lucht en gebruikt deze warmte-energie om de vloeibare koelvloeistof in de warmtepompboiler te verwarmen. In een compressor wordt vervolgens de druk verhoogd waardoor de verwarmde vloeistof tot gas verdampt. Deze gasvormige koelvloeistof geeft vervolgens de warmte aan het water in de boiler. Nadien wordt de koelvloeistof opnieuw vloeibaar en begint dit proces opnieuw.

Een warmtepompboiler kan worden aangesloten op een condensatieketel of zonnepanelen. Met deze combinatie heeft u nog minder energie nodig om het water op temperatuur te brengen en te houden.

In welke situaties is een warmtepompboiler interessant?

Een warmtepompboiler is altijd een goede keuze wanneer u op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier uw sanitair water wil verwarmen. Het systeem is vooral interessant:

  • Ter vervanging van uw oude elektrische boiler
  • Bij grote gezinnen of een grote warmwaterbehoefte
  • Als u zonnepanelen heeft. Deze kunnen voor de elektriciteit zorgen die een warmtepompboiler nodig heeft

Voordelen van een warmtepompboiler

  • Aangezien een warmtepompboiler de lucht gebruikt om water te verwarmen, kan u jaarlijks heel wat energiekosten besparen.
  • Een combinatie met zonnepanelen of condensatieketel is mogelijk en extra rendabel.
  • Een warmtepompboiler heeft geen fossiele brandstoffen nodig om te werken waardoor het geen schadelijke CO2-stoffen uitstoot. Het is dus een milieuvriendelijke oplossing.
  • Het systeem is snel geïnstalleerd.
  • Mogelijks heeft u recht op een premie.

Het verwarmingsproces versnellen

Om snel in grote warmwaterbehoeftes te voorzien beschikken veel warmtepomp-boilers over een bijkomende en inwendige elektrische weerstand, waardoor het verwarmingsproces aanzienlijk versneld kan worden. Eveneens is een koppeling op zonnecollectoren mogelijk.

Een warmtepompboiler laten installeren?

Een warmtepompboiler is dus een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor een elektrische boiler. Ondanks dat het duurder is in aankoop, verbruiken ze wel tot drie keer minder dan een traditionele boiler. Een warmtepompboiler is dus altijd een goede beslissing.

Wilt u een warmtepompboiler laten installeren of wenst u meer informatie? Vraag een prijsofferte aan, volledig gratis en vrijblijvend.

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over warmtepompboilers

Hoeveel kost een warmtepompboiler?

De kostprijs van een warmtepompboiler is afhankelijk van het type boiler, het merk, de inhoud, etc. In vergelijking met soortgelijke systemen is een warmtepompboiler relatief duur, maar wel één van de meest voordeliger. Hierbij geldt ook hoe meer warm water u verbruikt, des te voordeliger een warmtepompboiler.

U kan gratis en vrijblijvend een prijs op maat aanvragen via onze offertepagina.

Kan ik premies krijgen voor het installeren van een zonneboiler?

Vanaf 2020 kan u voor de plaatsing van een warmtepompboiler voor sanitair water een premie krijgen van de netbeheerder. De premie bedraagt € 300 per wooneenheid of woning en max. 40% van het factuurbedrag. Voor beschermde afnemers bedraagt de premie € 480 en max. 48% van het factuurbedrag.

Welk rendement of terugverdientijd heeft een warmtepompboiler?

Het rendement van een warmtepompboiler wordt door twee factoren beïnvloed, de temperatuur van de aangezogen lucht en anderzijds door de te bereiken temperatuur van het sanitair warm water. Een warmtepompboiler heeft een COP van 3 gedurende het verwarmingsproces. Dit wil zeggen dat het verbruik ten opzichte van een elektrische boiler 3x lager is.

U kan rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van 5 jaar. De exacte terugverdientijd is afhankelijk van uw verbruik.

Ontdek onze andere diensten