Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Warmtepompen

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk, energiezuinig en kostefficiënt systeem om uw woning te koelen of verwarmen. Warmtepompen halen hun energie voornamelijk uit de omgeving en hebben geen fossiele brandstoffen nodig.

Bij Telcom specialiseren we in lucht-lucht warmtepompen. Dit type warmtepompen haalt energie uit de omgeving via buitenlucht en werkt in combinatie met elektriciteit. Al wat u dus nodig heeft is een elektriciteitsaansluiting en een geschikte plaats in uw woning/bedrijf.

Ontdek hieronder meer info over de werking, voordelen en prijzen van onze lucht-lucht warmtepompen. Heeft u uw oog al laten vallen op een van onze warmtepompmodellen? Dan kan u vrijblijvend een gratis offerte aanvragen.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Het systeem dat een lucht-lucht warmtepomp hanteert is vergelijkbaar met dat van een koelkast, maar dan omgekeerd.

  • De buitenunit zuigt de buitenlucht aan zoals een ventilator en zorgt voor de verwarming van de lucht via de compressor. De unit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden.
  • De binnenunit blaast de warme of koude lucht in de woning. U kan kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel. U kan trouwens meerdere binnenunits koppelen aan dezelfde buitenunit.

Wanneer kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is zeker het overwegen waard bij onderstaande situaties.

  • Ter vervanging van uw klassieke (elektrische) verwarming. Een lucht-lucht warmtepomp is zuiniger, milieuvriendelijker en kostenefficiënter dan andere (elektrische) verwarmingen zoals radiatoren en traditionele verwarmingsketels. Let wel (!): een lucht-lucht warmtepomp is niet te combineren met bestaande/huidige verwarmingen zoals radiatoren of vloerverwarmingen. Wil je deze verwarmingen toch combineren, dan kies je best voor een een warmtepompboiler of een zonneboiler.
  • Wanneer u nog geen centraal verwarmingssysteem hebt. Met een lucht-lucht warmtepomp kan u meerdere binnenunits koppelen aan één buitenunit en kan u voor uw volledige woning of bedrijf de temperatuur per ruimte regelen. .
  • In goed geïsoleerde woningen. Het warmteverlies in woningen die goed zijn geïsoleerd, is vrij beperkt. Met een lucht-lucht warmtepomp kan u steeds snel en budgetvriendelijk uw woning verwarmen.
  • Wanneer u ook airco wil tijdens warme periodes. Omdat u met een lucht-lucht warmtepomp ook uw woning kan koelen, is dit systeem de beste keuze is wanneer u overweegt een airco te laten installeren of als u opzoek bent naar een ideaal twee-in-een-systeem.

Waarom een lucht-lucht warmtepomp laten installeren?

Verwarming en airco in één systeem

Het systeem kan gebruikt worden om te warmen én te koelen. Met een lucht-lucht warmtepomp beschikt u dus over een verwarming en airco in één systeem. Aangezien het systeem ook op extreem koude dagen nog warmte aan de buitenlucht kan onttrekken, werkt het systeem ook gegarandeerd het hele jaar door.

Milieuvriendelijk

Een lucht-lucht warmtepomp maakt geen rechtstreeks gebruik van fossiele brandstoffen, maar werkt op buitenlucht en elektriciteit. Daardoor is het een zuinig, milieuvriendelijk en kostefficiënt alternatief voor bijvoorbeeld elektrische verwarmingen of CV-ketels op aardgas of mazout.

Goedkopere oplossing

Een lucht-lucht warmtepomp kent een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is doorgaans goedkoper dan andere soorten warmtepompen of verwarmingssystemen. Daarnaast zijn er geen grote bijkomende werken nodig, zoals graafwerken, waardoor  de installatie van het systeem snel en eenvoudig kan verlopen.

Temperatuurregeling per gekozen ruimte

Als u kiest voor een multi-split systeem, kan u via de verschillende binnenunits de temperatuur in alle afzonderlijke ruimtes van uw woning/bedrijf regelen. Door deze gerichte verwarming wordt het energieverbruik lager en wordt de gekozen temperatuur per ruimte snel bereikt.

Warmtepomp combineren met zonnepanelen

Als u al zonnepanelen heeft, kan u met uw eigen opgewekte energie ook de lucht-lucht warmtepomp van elektriciteit voorzien. Zo kan u uw woning op een kostvriendelijke manier verwarmen en afkoelen en maakt u uw woning nog energie-efficiënter.

Mocht u nog geen zonnepanelen hebben, dan kan u ook hiervoor bij ons terecht. Zo kunnen we voor u uw zonnepanelen en de lucht-lucht waterpomp combineren tot een perfect geïntegreerde installatie.

Types & modellen lucht-lucht warmtepompen

Types

Zoals we eerder al beschreven, zijn airco’s en lucht-lucht warmtepompen qua werking vergelijkbaar. Dit is ook het geval op het vlak van types. Zo zijn lucht-lucht warmtepompen, net zoals aircosystemen, verkrijgbaar in een mono-split of multi-split systemen.

Bij een mono-split systeem wordt de buitenunit slechts aan één binnenunit gekoppeld. Bij een multi-split systeem worden twee of meerdere binnenunits aan de buitenunit gekoppeld. Dit multi-split systeem is veruit het populairste type lucht-lucht warmtepomp en is ook het type dat we zelf het meeste aanraden.

Modellen

Naast de keuze tussen een mono- of multi-split systeem, kan u voor de binnenunit(s) ook kiezen uit verschillende modellen. Zo heeft u de keuze tussen wand-, vloer- en plafondmodel(len). Bij een multi-split systeem kan u uiteraard ook de verschillende modellen combineren in uw installatie.

Lucht-lucht warmtepomp laten installeren?

Laat u graag een lucht-lucht warmtepomp installeren? Dan kijken onze adviseurs en vakmannen samen met u naar de optimale installatie voor uw wensen en gaan we zo snel mogelijk aan de slag!

Vraag vrijblijvend een gratis prijsofferte aan of bel ons op +32 (0)15 23 78 90.

Offerte aanvragen Contacteer ons

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Wat is de prijs van een lucht-lucht warmtepomp?

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp is afhankelijk van de installatie, het aantal binnenunits, het type van de binnenunits (wand-, vloer- of plafondmodel), enzovoort. Wilt u graag weten wat de prijs is voor uw woning? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Waarom is een warmtepomp financieel voordeliger dan een klassiek verwarmingssysteem?

Warmtepompen bieden heel wat voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen. Zo zijn ze goedkoper in gebruik aangezien u een gratis warmtebron gebruikt (de buitenlucht). U bent dus niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals gas of elektriciteit, waarvoor u moet betalen. U verbruikt enkel de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp aan te sturen, waardoor u heel wat zal besparen.

Is een warmtepomp voldoende om mijn volledige woning te verwarmen?

Aangezien u meerdere binnenunits kan combineren met één buitenunit is het mogelijk om uw volledige woning te verwarmen of koelen met een warmtepomp.

Kan ik met een warmtepomp mijn water verwarmen?

Wanneer u ook uw warm water wil verwarmen, kiest u best voor een warmtepompboiler. Deze staat los van de lucht-lucht warmtepomp, maar is een zeer zuinige en milieuvriendelijke manier om uw sanitair water te verwarmen. Contacteer ons gerust voor advies of een vrijblijvende offerte.

Wat is het verschil tussen een lucht-lucht warmtepomp en airco?

Een klassiek airconditioningsysteem werkt eigenlijk op een gelijkaardige manier als een lucht-luchtwarmte pomp, waarbij er gekoeld wordt door luchtverplaatsing en de gekoelde lucht in de ruimte wordt geblazen. Lucht-lucht warmtepompen kunnen naast koeling ook voor verwarming zorgen. Daardoor geniet u ieder seizoen van een aangename binnentemperatuur.

Ontdek onze andere diensten