Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Condensatieketels

Dankzij verschillende nieuwe en verbeterde technieken kan centrale verwarming een stuk zuiniger. Een condensatieketel functioneert volgens het principe van de condensatietechniek, waarbij de warmte die in de rookgassen aanwezig is, gerecupereerd wordt. Die extra warmte maakt het verschil, ook voor uw portemonnee.

Wat is een condensatieketel?

De naam verklapt het eigenlijk al: een condensatieketel recupereert de warmte die in rookgassen aanwezig is (condens) en bij traditionele ketels door de schoorsteen verdwijnt. De geleverde energie wordt enerzijds optimaal gebruikt en anderzijds gaat er geen bruikbare energie verloren. Hierdoor zal u op jaarbasis heel wat kosten op uw energiefactuur besparen.

Heeft u nog meer vragen? Contacteer ons en onze vakmannen geven u graag meer uitleg.

De werking van een condensatieketel

Net zoals een traditionele verwarmingsketel, wordt in een condensatieketel het water verwarmd door de verbrandingswarmte. De rookgassen die hierdoor ontstaan worden niet afgevoerd maar opnieuw benut. De ketel zal de energiewarmte uit de rookgassen halen en opnieuw aan het verwarmingscircuit afgeven.

Voordat de energie uit de gassen gehaald worden, moeten deze eerst worden gecondenseerd. Dit is enkel mogelijk bij een temperatuur lager dan 56°C. Met een warmtewisselaar zal de condensatieketel de stoom afkoelen en wordt er energie gewonnen die koude water verwarmt. Het warme water stroomt nadien naar de warmtewisselaar, die het water verder zal opwarmen tot de gewenste temperatuur. De kleine hoeveelheden condensatiewater die hierdoor ontstaan worden afgevoerd via het rioleringssysteem.

Voordelen van een condensatieketel

Het plaatsen van een condensatieketel brengt vele voordelen met zich mee:

  • Veel lager energieverbruik dan oudere verwarmingsinstallaties
  • Milieuvriendelijk; er worden minder schadelijke stoffen zoals CO2 uitgestoken
  • In sommige gevallen heeft u recht op een premie
  • Mogelijk om te combineren met zonnepanelen

Condensatieketel laten plaatsen?

Bij ons kan u terecht voor de volledige installatie van een condensatieketel. Hiervoor kan u volledig vrijblijvend en gratis een prijsofferte aanvragen. Heeft u al meteen een vraag? Bel ons op +32 (0)15 23 78 90.

Offerte aanvragen Contacteer ons

Veelgestelde vragen over condensatieketels

Wat is de prijs van een condensatieketel?

De prijs van een condensatieketel is afhankelijk van factoren zoals de energiebron die wordt gekoppeld, het merk, het rendementslabel, etc. Wenst u een prijs te ontvangen op maat van uw specifieke situatie? We bezorgen u deze graag via een vrijblijvende offerte.

Wat is de terugverdientijd van een condensatieketel?

Doordat condensatieketels een lager energieverbruik hebben en zij ongeveer 10% meer energie uit de rookgassen halen, verdient u na verloop van tijd uw condensatieketel terug. U kan rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar. De precieze terugverdientijd hiervoor is afhankelijk van uw eigen verbruik. Als u in uw achterhoofd houdt dat u uw verwarmingsketel gemiddeld om de 25 jaar vervangt, is een condensatieketel dus altijd rendabel.

Is een condensatieketel verplicht?

De vervanging van oude verwarmingsketels is niet verplicht. Wanneer u uw oud toestel echter wil vervangen of een nieuw toestel wil plaatsen, moet deze wel aan enkele minimumvoorwaarden voldoen. In de meeste gevallen zal er een condensatieketel worden geplaatst aangezien deze voldoen aan de minimumvereisten. U kan daarnaast ook kiezen voor andere milieuvriendelijke verwarmingssystemen, zoals een zonneboiler of warmtepomp.

Kan ik een condensatieketel combineren met een warmteboiler?

Ja, de combinatie van een condensatieketel en warmtepompboiler is goede beslissing voor uw portemonnee en het milieu aangezien:

  • U gebruik maakt van twee duurzame en energiezuinige systemen voor uw verwarming en warm water.
  • Het gebruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot wordt beperkt.

We helpen u graag met advies en installatie van beide systemen.

Ontdek onze andere diensten