Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Omkeerdak

Een plat dak, een dakterras of parkeerdak verliest veel warmte, en dus is het belangrijk om deze goed na te isoleren. Het omkeerdak biedt een goede en betaalbare oplossing. Het is een dakconstructie waarbij de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking komt. Met behulp van een ballastlaag wordt de isolatielaag beschermd tegen zon en wind.

Wat is een omkeerdak?

Een plat dak kan u op verschillende manieren isoleren. Een omkeerdak is hier één van. Bij een omkeerdak, ook wel een omgekeerd dak genoemd, wordt de isolatielaag rechtstreeks op de bestaande dakbedekking geplaatst in plaats van eronder. De dakbedekking functioneert dan als een waterdichte afdeklaag.

Bovenop de isolatielaag komt een beschermde ballastlaag, bestaande uit hout, keien, grind of tegels. Deze beschermlaag beschermt het dak tegen weersomstandigheden en uv-straling en houdt de isolatie op zijn plaats.  De meest geschikte isolatie voor een omkeerdak is XPS (geëxtrudeerd polystyreen), wegens de goede drukvastheid. Hierdoor kan er geen vocht of water bij de thermische isolatie komen.

Er wordt voornamelijk voor een omgekeerd dak gekozen bij een renovatie waarbij de dakbedekking nog in goede staat is.

Voordelen van een omgekeerd dak

Door uw plat dak te isoleren blijft de warmte langer in uw woning waardoor u energiekosten bespaart. Daarnaast biedt een omkeerdak nog extra voordelen:

  • De prijs ligt gemiddeld lager dan die van een warm dak
  • Het is een eenvoudigere en snelle manier om uw plat dak te isoleren
  • Een bijkomend dampscherm is niet nodig wegens de waterdichte afdeklaag onder de isolatielaag
  • Omdat de isolatie boven de dakbedekking wordt geplaatst, is de kans op condensatie kleiner

Een omkeerdak laten plaatsen?

Heeft u interesse om een omgekeerd dak te laten plaatsen of wenst u meer informatie? Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan. We onderzoeken of uw dakconstructie geschikt is voor een omgekeerd dak en voldoende zwaar is om de ballastlaag te kunnen dragen.

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over omkeerdak

Wat is de kostprijs van een omgekeerd dak?

De prijs van een omkeerdak is afhankelijk van de dakoppervlakte, het gebruikte isolatiemateriaal, het gekozen materiaal voor uw ballastlaag, etc. Om de exacte prijs te weten voor uw specifieke situatie, kan u vrijblijvend een offerte aanvragen.

Wanneer is een omkeerdak geschikt?

Omgekeerde daken worden voornamelijk geplaatst als er veelvuldig op het dak wordt gelopen. Denk hierbij aan een balkon, terras of parkeerdak. Wanneer u uw plat dak wil isoleren maar uw dakbedekking nog in goede staat is, is een omgekeerd dak ook een goede keuze.

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van isolatie