Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Vloerisolatie

De gemiddelde temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer schommelt rond de 11°C. Door uw vloer te isoleren kan u deze temperatuur optrekken tot wel 20°C, zelfs in de winter. Zo hoeft u geen extra warme trui of dikke sokken meer aan te trekken.

Hieronder leest u alle praktische informatie over de soorten vloerisolatie, hun voordelen, opbouw en de meest gestelde vragen. Wenst u een vrijblijvende offerte te ontvangen om uw vloer te laten isoleren? Deze kan u aanvragen via onze offertepagina.

Waarom uw vloer laten isoleren?

Door uw vloer te isoleren geniet u van meer wooncomfort en een lagere energiefactuur. De impact van vloerisolatie wordt vaak onderschat, maar toch biedt het heel wat extra voordelen dan enkel warmte:

  • Uw woning is warmer in de winter en koeler in de zomer
  • U bespaart op uw energiefactuur, omdat u minder zal moeten verwarmen
  • Het is beter voor het milieu, omdat er geen energie meer wordt verspild
  • Uw woning wordt minder vochtig, waardoor er minder vochtplekken en schimmels ontstaan

Soorten vloerisolatie

Er bestaan verschillende types isolatiematerialen voor vloeren, elk met zijn eigen voordelen en werkwijzen. De meest voorkomende materialen zijn:

Vloerisolatieplaten

Voor vloerisolatie bestaan er allerlei soorten isolatieplaten, gemaakt van bijvoorbeeld PUR, PIR, minerale wol of EPS. Deze platen worden geplaatst op een effen ondergrond onder uw vloerbedekking. Voor een ideale duurzaamheid, moeten deze platen goed aaneensluiten en waterafstotend zijn zodat er geen bacteriën of schimmels in komen. Bovendien is drukvastheid een belangrijke factor om scheuren in de ondervloer of betegeling te voorkomen.

Gespoten PUR

Wanneer u kiest voor gespoten PUR als vloerisolatie, wordt er polyurethaan als een schuim op uw vloeroppervlakte gespoten. Voordelen van dit materiaal zijn dat het zorgt voor een goede dichting en ieder gat en oneffenheid wordt wegwerkt. Daarnaast is het een snelle methode (u kan na één dag al over uw vloer lopen) en biedt het een uitstekende isolatiewaarde.

Isolatiechape

Bij isolatiechape, ook wel isolatiebeton genoemd, wordt het isolatiemateriaal gemengd met het cement. Dit in tegenstelling tot standaard chape. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen mogelijk om te mengen, zoals PUR of polystyreenkorrels. Om een ideale isolatiewaarde te bekomen, wordt isolatiechape gecombineerd met een andere vorm van isolatie

Hoe wordt een vloer geïsoleerd?

Er zijn verschillende manieren om een vloer te isoleren. De opbouw van vloerisolatie bestaat doorgaans uit onderstaande lagen:

  • Laag 1 - betonplaat: als basis wordt een gewapende betonplaat met een minimum dikte van 10 cm geplaatst voor stabilisatie en ter bescherming tegen vocht en ongedierte.
  • Laag 2 - bouwfolie: bovenop het beton wordt een bouwfolie geplaatst die extra bescherming biedt tegen vocht.
  • Laag 3 - isolatie: nadien wordt het isolatiemateriaal op de bouwfolie aangebracht. De randen kunnen gedicht worden met randisolatie.
  • Laag 4 - leidingen en chappe: op de isolatie worden de leidingen van uw centrale verwarming of vloerverwarming geplaatst. Daarover komt een laag chappe.
  • Laag 5 - vloerbedekking: tenslotte wordt de chappe afgewerkt met een vloerbedekking naar uw keuze.

Uiteraard bestaan er nog andere methoden om een vloer met isolatie op te bouwen. Welke methode wordt gebruikt, is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat u kiest, uw woningconstructie, ruimte en budget. Onze isolatiespecialisten adviseren u graag over de beste methode voor uw woning.

Uw vloer laten isoleren?

Wilt u uw vloer laten isoleren bij nieuwbouw of renovatie? Of wilt u een idee krijgen van de kostprijs is? We bezorgen u graag een een prijsofferte, volledig gratis en vrijblijvend. Heeft u al meteen een vraag? Bel ons op +32 (0)15 23 78 90.

Offerte aanvragen Bel ons: 015 23 78 90

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Wat is de kostprijs van vloerisolatie?

Zoals u hierboven kan lezen, is de kostprijs van uw vloerisolatie afhankelijk van heel wat factoren zoals het soort isolatiemateriaal en de constructie van uw woning. Daarom bezorgen we u geheel vrijblijvend een persoonlijke prijs, op maat van uw specifieke situatie. U kan deze eenvoudig aanvragen via onze offertepagina.

Ontvang ik een premie wanneer ik mijn vloer laat isoleren?

Wanneer u aan enkele voorwaarden voldoet, krijgt u een premie van de netbeheerder voor vloerisolatie of kelderisolatie. Deze premie is bijvoorbeeld enkel geldig voor renovatie, wanneer u de werken laat uitvoeren door een aannemer en het isolatiemateriaal minstens een warmteweerstand (Rd-waarde) behaalt van 2 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt).

Kan ik een bestaande vloer laten isoleren bij renovatie?

Bij een nieuwbouwwoning kan meteen vloerisolatie worden aangebracht. Bij bestaande woningen is het echter ook verstandig om uw vloer te laten isoleren. Onze vakmannen bekijken of u voldoende kruipruimte heeft en geven advies over de meest optimale methode voor uw woning.

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van isolatie