Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Kelderisolatie

Het isoleren van uw kelder maakt uw woning niet alleen droger, warmer en gezonder, maar verlaagt bovendien ook uw energierekening. Langs de vloeren en plafonds van de kruipruimte in uw kelder gaat immers heel wat energie verloren. Door uw kelder te isoleren, gaat u dit verlies tegen en verhoogt u het warmtecomfort van uw woning aanzienlijk. Kelderisolatie voorkomt bovendien dat opstijgend vocht in combinatie met koudebruggen tot condens en schimmelvorming leiden.

Hoe wordt een kruipkelder geïsoleerd?

Kelderisolatie zorgt ervoor dat de kou vanuit de grond niet uw huis kan binnendringen. Er bestaan verschillende methoden om uw kelder te laten isoleren. In de meeste gevallen wordt het plafond van de kelder geïsoleerd. Wanneer deze ontoegankelijk is, wordt de bodem geïsoleerd.

Plafond van de kruipkelder

Het plafond van de kelder wordt doorgaans geïsoleerd met isolatieplaten of PUR-schuim. Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer geplaatst, waardoor uw vloerbedekking niet hoeft worden opengebroken. Deze methode is enkel mogelijk als er voldoende werkruimte in de kruipkelder is.

Bodemisolatie

Deze optie wordt doorgaans enkel gekozen wanneer het plafond van de kelder niet geïsoleerd kan worden omdat er een lager rendement wordt behaald. De kou langs de zijwanden wordt hiermee namelijk niet tegengehouden.

Waarom de kelder isoleren?

Door uw kelder te isoleren, zal u minder moeten stoken en heel wat energiekosten besparen. Daarnaast zorgt kelderisolatie voor minder vochtigheid in uw woning, wat goed is voor uw gezondheid. 

  • Minder energiekosten
  • Goed voor het milieu
  • Aangename warme temperatuur in de winter en lekker koel in de zomer
  • Snelle en efficiënte plaatsing
  • Vloerafwerking hoeft niet worden opengebroken

Isolatiematerialen voor kelders

Er bestaan verschillende isolatiematerialen, ieder met zijn eigen voordelen en isolatiewaarden. Onderstaande materialen worden vaak gebruikt voor kelderisolatie:

  • Isolatieplaten: lichte en vochtbestendige platen worden op het plafond van uw kelder geplaatst. Enkele mogelijke materialen zijn PUR, PIR, EPS of XPS. Dankzij een tand-en-groef systeem sluiten de platen goed op elkaar aan.
  • Gespoten PUR: er wordt een isolatieschuim gespoten dat zich aan het plafond hecht. Dit materiaal is geschikt als er verschillende leidingen op het plafond aanwezig zijn omdat ieder kiertje perfect gevuld wordt. Dit materiaal is duurder dan isolatieplaten, maar wordt wel sneller geplaatst.

Uw kelder laten isoleren?

Wilt u uw kelder door een vakman laten isoleren? Via onze offertepagina kan u een prijsofferte aanvragen voor een persoonlijk voorstel op maat van uw situatie. Deze offerte is geheel vrijblijvend en gratis.

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over kelderisolatie

Wat is de kostprijs om een (kruip)kelder te isoleren?

De prijs van het isoleren van uw kelder is afhankelijk van factoren zoals uw vloeroppervlakte, de grootte van uw kruipkelder en gekozen isolatiematerialen. We berekenen de kostprijs dus op maat. Vraag hiervoor vrijblijvend een offerte aan.

Bestaan er premies voor kelderisolatie?

Ja, u krijgt een premie van uw netbeheerder wanneer u het plafond van uw kelder laat isoleren. Hiervoor moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals de werken door een aannemer laten uitvoeren. De premie bedraagt 6 euro per m² geïsoleerde oppervlakte.

Hoe dik moet het isolatiemateriaal zijn?

Om te voldoen aan de voorwaarden voor een premie, moet het nieuw geplaatste isolatiemateriaal een minimum warmteweerstand (Rd-waarde) van 2 m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt) halen.

Ontdek onze andere diensten

Onze referenties van isolatie