Stuur ons een e mail naar info@telcom.be
Of bel ons op +32 (0)15 23 78 90

Airco

Wat uw vraag of wens ook is, onze vakmannen installeren graag de geschikte airco voor uw woning of bedrijf. Hiervoor kan u kiezen uit systemen van vooraanstaande merken, zoals Fujitsu, Daikin of General.

Dus bent u op zoek naar een airco installateur in uw buurt? Ontdek dan hieronder onze verschillende airco’s en praktische informatie over onze prijzen, installaties en plaatsingen.

Weet u al wat voor airco u graag wil? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.

Welk type airco laten installeren?

Bij Telcom bieden we verschillende types airco’s aan voor alle budgetten, voorkeuren, woningen en omgevingen. Zo verkopen we mono-split en multi-split aircosystemen. Welk type u kiest, hangt af van factoren zoals budget, uw wensen en omgevingsfactoren

De mono-split of enkelvoudige airco

Een mono-split of single-split airco is ideaal wanneer u slechts één ruimte in uw woning van een aircosysteem wil voorzien. Dit type airco is geschikt voor huizen, appartementen en bedrijfsruimtes met een kleinere oppervlakte.

De mono-split airco bestaat uit een binnen- en buitenunit die via koelmiddelleidingen met elkaar zijn verbonden.  Het voordeel van dit systeem is dat de grotere en luide buitenunit onzichtbaar weggewerkt kan worden aan de woning of op een andere locatie buitenshuis. Anderzijds kan de kleinere en stille binnenunit onopvallend in een ruimte naar keuze worden geplaatst.

De mono-split airco is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en vormen. Zo kan u voor de binnenunit kiezen uit onder meer wandunits, casette-units of vrijstaande units.

De mono-split airco is tevens niet te verwarren met een monoblock airco. Dit type airco bestaat namelijk enkel uit één binnenunit en heeft geen buitenunit. Bij dit soort airco heeft u ook meer lawaaihinder binnenshuis.

Multi-split airco

De multi-split airco is dan weer geschikt om meerdere ruimtes in uw woning of bedrijf te voorzien van aircosystemen. Dit type airco is ideaal voor grotere woningen en gebouwen als appartementsblokken, kantoorgebouwen, bedrijfshallen, ...

Op vlak van werking en opbouw is de multi-split airco identiek aan de mono-split airco. Het verschil tussen beide aircotypes is dat bij de multi-split airco meerdere binnenunits op eenzelfde buitenunit worden aangesloten. Hierdoor kan u dus verschillende ruimtes tegelijk en afzonderlijk van elkaar koelen of verwarmen.

Het is ook mogelijk om een mono-split airco om te vormen naar een multi-split airco door hier meerdere binnenunits op aan te sluiten.

Prijs airco installatie

Zoals bij veel andere zaken, hangt ook de prijs van een airco af van de kwaliteit en eigenschappen van het systeem. Factoren als vermogen, energieverbruik, aanschafkosten en uitrusting bepalen mee de uiteindelijke kosten, maar ook zaken als merk, type en toepassing hebben een invloed op de uiteindelijk prijs.  Zo hebben professionele toepassingen (commercieel of industrieel) vaak nood aan een complexer ventilatie- en aircosysteem dan particuliere installaties.

Wat kost een mono-split airco?

De gemiddelde prijs voor een mono-split aircosysteem bedraagt ongeveer €2000 (excl. btw). Deze prijs omvat ook de kosten voor de koelmiddelleiding, kernboren, type apparaten (binnen- en buitenunit) en volledige plaatsing.  

Wat kost een multi-split airco?

De prijzen voor een multi-split-airco liggen omwille van hun gecoördineerde werking wat hoger en beginnen gemiddeld bij € 3200 (excl.btw). Dit is ook afhankelijk van hoeveel binnenunits het multi-split systeem bevat. Ook hier zijn alle kosten van materialen en plaatsing volledig inbegrepen.

Let wel: deze prijzen zijn ruwe schattingen. Ook kunnen verzoeken van klanten ter plaatse structurele aanpassingen en andere kostenberekeningen vereisen.

Wilt u weten hoeveel een airco installatie voor uw situatie zal kosten? Vraag vrijblijvend een offerte aan via onze offertepagina.

Offerte aanvragen

Airco-installatie: onze werkwijze

Voor de installatie van al onze aircosystemen hanteren wij steeds dezelfde werkwijze:

  • Plaatsbepaling: onze vakmannen bepalen samen met u de beste opties om de airco naargelang uw wensen te plaatsen.
  • Voorbereiden van de installatie: vervolgens boren we de nodige gaten, plaatsen we de constructies en frames voor de units en voorzien we een doorvoer voor de stroomkabels.
  • Installatie van de binnenunit: hierna bevestigen/monteren we eerst de binnenunit van het systeem.
  • Installatie van de leidingen: dan leggen we de leidingen voor het koelmiddel en de koppeling tussen de units.
  • Installatie van de buitenunit: daarna bevestigen/monteren we de buitenunit van het systeem.
  • Afwerking en controle van het systeem: afsluitend controleren we de koppelingen grondig en gaan we na of het systeem veilig en optimaal werkt.
  • Genieten van uw airco: Tenslotte nemen we nog de tijd om u de werking van het systeem uit te leggen en kan u meteen beginnen te genieten van uw nieuwe airco!

Wat is de beste plaats voor uw airco?

Als u een airco wenst te plaatsen, weet u waarschijnlijk al waar in uw woning of bedrijf u dat wil doen. Toch is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen voor de plaatsing van uw systeem. Daarom hebben we ook al enkele tips verzameld om de ideale plaatsing van uw airco te bepalen:

Kies een open en schaduwrijke ruimte voor de buitenunit

De buitenunit staat idealiter zo vrij mogelijk, zodat de invoer van buitenlucht en afvoer van warme lucht niet wordt gehinderd. Ook is het belangrijk dat de buitenunit in een schaduwrijke positie komt te staan. Als de buitenunit te warm wordt, zal deze meer energie verbruiken en minder efficiënt werken. Dit zou ook nadelig zijn voor de levensduur van uw systeem.

Plaats de binnenunit niet bij een warmtebron of -verdeler

Ook is het belangrijk om voor de binnenunit een neutrale plaats in de woning/ruimte te kiezen. Als de binnenunit te dicht bij een warmtebron of -verdeler hangt (verwarming, dakraam, lamp, …), zal de airco aan blijven staan door de warmte die op de unit wordt overgedragen. Zo zal uw systeem onnodig aan blijven staan en zal u ook niet de juiste binnentemperatuur bereiken.

Plaats de binnenunit zo dicht én hoog mogelijk.

Door de airco zo dicht mogelijk te plaatsen, zal u de meeste koelte of warmte krijgen op de plaatsen in de ruimte waar u dat het meeste wilt. Door de airco zo hoog mogelijk te plaatsen, zal de lucht ook beter in de ruimte verdeeld worden.

Kies een sterke en toegankelijke wand voor de binnenunit

De binnenunit van een airco kan soms een zwaar onderdeel zijn. Kies daarom een sterke wand die het gewicht van de unit goed kan dragen. Houd bij deze keuze ook rekening met de toegankelijkheid van de wand. Ook al wordt de unit best hoog tegen de wand geplaatst, zorg dat deze wel steeds goed bereikbaar is voor onderhoud of reparatie.

Airco laten installeren?

Hebt u interesse in een aircoinstallatie op maat van uw woning? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan via de onderstaande knop.  Bij de installatie van uw airco overlopen onze vakmannen steeds de beste opties om uw airco te plaatsen en het meeste uit uw systeem te halen.

Offerte aanvragen